Svet
9 ogledov

Sanader spet na sodišče

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Avstrijsko ministrstvo za pravosodje potrdilo prejem hrvaške zahteve za izročitev Iva Sanaderja. Naslednje zaslišanje 23. decembra. Bo WikiLeaks pokopal Sanaderja?

Sanader konec decembra spet na zaslišanje
''Naslednje zaslišanje Sanaderja pred okrožnim sodiščem v Salzburgu bo 23. decembra," je povedala tiskovna predstavnica sodišča Barbara Feichtinger. Dodala je še, da so vse dokumente, ki so jih prejeli s Hrvaške, posredovali tudi avstrijski državni tožilki Herthi Stixi, ki bo odločala o zaslišanju Sanaderja v zvezi z afero Hypo, poroča hrvaški portal Index.hr.

Sanader ne deli celice z odvetnikom, ki je obsojen zaradi tatvine, so sporočile avstrijske oblasti. Kot poroča Večernji list, gre za medijsko raco. Avstrijci so kritizirali novinarje, ki so se pred dvem dnevoma čez okno pogovarjali z nekaterimi jetniki. Kot pišejo, naj bi bilo to v Avstriji kaznivo, zato bi lahko novinarji za svoja dejanja odgovarjali.

Zaslišanje zaradi Hypa zahtevajo tri avstrijske stranke
Koroški socialni demokrati, Zeleni in nacionalistična svobodnjaška stranka na avstrijskem koroškem (FPK) so po poročanju avstrijskega Kurirja že napovedali, da bodo zahtevali zaslišanje Sanaderja kot priče pred parlamentarnim odborom, ki preiskuje afero Hypo.  A to bo mogoče le, če se bo s tem strinjalo salzburško okrožno sodišče.

 

V Hypu je imel ključno vlogo
Avstrijski mediji še poročajo, da je imel Ivo Sanader ključno vlogo v banki Hypo Alpe Adria, ki je v 90. letih vstopila na hrvaški trg. Naslanjajo se na dokument, objavljen na WikiLeaksu, v katerem glavni državni odvetnik Mladen Bajić ameriškemu diplomatu razlaga o sumljivih poslih med Sanaderjem in Hypom. Izpostavljajo predvsem kredit, ki ga je od Hypa dobil hrvaški tajkun Miroslav Kutle, za kar je Sanader takrat prejel 800 tisoč nemških mark provizije.

Avstijski preiskovalci afere Hypo hrvaškim ne želijo posredovati podatkov o tajnih računih, na katere se je stekal denar hrvaških davkoplačevalcev, pravi šef hrvaških državnih tožilcev Mladen Bajić, ki je spisal tudi obtožnico zoper Iva Sanaderja. Ker naj bi ga zaslišali Avstrijci, se špekulira, da se pogaja za privilegije kot priča v aferi Hypo.

Zahtevajo izročitev
Hrvaško zahtevo za izročitev Iva Sanaderja so s sedeža avstrijskega ministrstva za pravosodje na Dunaju takoj poslali v Salzburg, kjer je nekdanji hrvaški premier še vedno priprt. Vesna Dovranić, tiskovna predstavnica hrvaškega pravosodnega ministrstva, je že včeraj pojasnila, da so avstrijskim kolegom poslali vso zahtevano dokumentacijo. Dejali so, da njihova zahteva temelji na meddržavni pogodbi iz leta 1982, ki sta jo sklenili bivša SFRJ in Avstrija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.