Svet
11 ogledov

"Sanader trpi za božično amnezijo"

sanader
Žurnal24 main
Jutri bo avstrijsko sodišče odločalo, ali bodo nadaljevali s postopkom za Sanadarjevo izročitev Hrvaški. Oblasti bi ga utegnile zadržati v Avstriji in mu dovoliti zagovor s prostosti.

"Sanader trpi za akutno božično amnezijo!" je pričevanje Iva Sanaderja po video zvezi ocenil predsednik preiskovalne komisije parlamenta avstrijske Koroške Rolf Holub, ki bo tudi v letu 2011 poskušal pomagati k razjasnitvi milijardnih izgub nekdanje koroške deželne banke Hypo Alpe Adria.

Nekdanji predsednik hrvaške vlade s tesnimi povezavami v Avstriji je moral v četrtek po video zvezi odgovarjati tudi na vprašanja dunajskih preiskovalcev korupcije, ki preverjajo, koliko je resnice v trditvah, da je sodeloval pri pranju umazanega denarja. Spomnimo, da bo v ponedeljek deželno sodišče v Salzburgu presojalo, ali bodo nadaljevali s postopkom za izročitev Hrvaški ali pa bo, če bodo presodili, da so obtožbe pranja denarja utemeljene, ostal v avstrijskem priporu.

Preiskujejo tudi premierovega brata?
Avstrijski mediji poročajo, da je na sume pranja denarja kmalu po Sanaderjevi aretaciji v bližini salzburške cestninske postaje opozorila neka tirolska banka, na bančnih računih nekdanjega hrvaškega premiera in njegovega pokojnega očeta naj bi našli več kot milijon evrov, ki naj bi jih nakazalo podjetje Fimi Media. Sanaderjeve povezave s tem in nekaterimi drugimi hrvaškimi podjetji preiskujejo tudi doma, v Avstriji pa je slišati tudi govorice, da je Sanader v tej državi kupoval nepremičnine, pri katerih bi se spet zastavilo vprašanje, od kje mu denar zanje. Za zdaj avstrijski preiskovalci o tem še niso predložili dokazov, pravijo pa, da preiskujejo tudi nekega premierovega sorodnika in še neko tretjo osebo. Nekateri komentatorji domnevajo, da gre vsaj pri enem od teh za v Avstriji živečega Sanaderjevega brata.

Avstrijski mediji poročajo, da bi utegnile oblasti Sanaderja zadržati v Avstriji in mu dovoliti zagovor s prostosti, morda z elektronskim nadzorom. Za slednje bi nekdanji hrvaški premier potreboval v Avstriji prijavljeno bivališče. Za zdaj ima menda le tistega iz študentskih časov v Innsbrucku, ki ga še ni odpovedal, a ta ne ustreza zahtevam. Morebitno željo zagovora s prostosti otežuje tudi dejstvo, da je devetega decembra Hrvaško zapustil, tik preden mu je hrvaški parlament umaknil imuniteto, pa tudi teža obtožb je tolikšna, da je večja verjetnost, da bo moral ostati v priporu. V pogovoru z dunajskimi preiskovalci je že zaprosil, da bi ga še enkrat zaslišali januarja, saj bi imel tako več časa za priprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.