Svet
7 ogledov

Sanader ustanovil svetovalno podjetje

Žurnal24 main
Sanader je skupaj z avstrijskim državljanom Wolfgangom Krossom v Innsbrucku ustanovil svetovalno podjetje Prima Consalting GmbH.

Jutarnji list poroča, da je Sanader podjetje registriral v Avstriji le dan po udeležbi na evropskem forumu v Alpbachu. Časnik dodaja, da je nekdanji premier pri notarju registriral podjetje, ki se ukvarja s svetovalnimi posli, vključno z uvozom in izvozom ter posredovanjem pri finančnih poslih.

Ustanovni kapital novega podjetja s sedežem v Innsbrucku je 70 tisoč evrov, Sanader pa je vložil polovico, še dodaja Jutarnji list. Avstrijski poslovni časnik WirtschaftsBlatt, ki objavlja podatke o podjetjih, pa poroča, da je Sanader 95-odstotni lastnik novega podjetja.

Predaval na newyorški univerzi
Njegova avstrijska tiskovna predstavnica Heidi Glück je sporočila, da se Sanader sicer trenutno največ ukvarja z obveznostmi na newyorški univerzi Columbia, na kateri bo predaval dvakrat mesečno. Na Columbii so prejšnji teden potrdili, da bodo bivšega hrvaškega premierja v prihajajočem šolskem letu angažirali kot gostujočega znanstvenika, ki bo vodil raziskavo o evroatlantski integraciji jugovzhodne Evrope.

Ustanovil že več družb
Prima Consalting GmbH ni prvo podjetje, ki ga je Sanader ustanovil v Innsbrucku, saj je do leta 1992 vodil podjetje KCBS Bau- und Planungsgesellschaft GmbH, njegova družba WAPAGG-Handelswaren-Vertriebs GmbH pa je delovala do leta 1999. Sanader je sicer več let živel v Innsbrucku, kjer je tudi doktoriral iz primerjalne književnosti in romanskih jezikov.

Nekdanji hrvaški premier je vlado zapustil 1. julija lani, kmalu po začetku svojega drugega mandata. Potem ko je odstopil, se je redko pojavljal v javnosti, v torek pa kot edini izmed sedmih povabljencev ni prišel pričat pred saborsko preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z domnevnimi nepravilnostmi pri privatizaciji hrvaške naftne družbe Ina. Komisija je Sanaderju poslala novo vabilo na pričanje, ki bo potekalo predvidoma 12. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.