Svet
4 ogledov

Sanader z varščino na svobodo

Ivo Sanader HDZ Hrvaska volitve Reuters Žurnal24 main
Tožilstvo v Innsbrucku je zaradi suma pranja denarja sprožilo preiskavo proti bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Wikileaks: Vpleten tudi v prodajo Plive.
Dogovori o Plivi
Wikileaks v vsebini ene od depeš medtem razkriva, da se je Sanader s takratnim predsednikom uprave Željkom Čovićem in bivšim zunanjim ministrom Miomirom Žužlom dogovarjal o prodaji Plive ameriški družbi Barr Labs . V depeši takratnemu ameriškemu veleposlaniku v Zagrebu Robertu A. Bradtku je dejal, da bi bilo za odnose med ZDA in Hrvaško blagodejno, če bi Plivo kupilo ameriško podjetje. Depešo je objavil Guardian.

"Teh informacij ni v nedeljo želel potrditi nihče, ki je blizu obrambi Iva Sanaderja, a je vendarle razvidno, da bo obramba avstrijskemu sodišču kmalu ponudila plačilo varščine, da bi nekdanjega hrvaškega premierja po hitrem postopku spustili na svobodo," poročajo pri hrvaškem Vjesniku. Omenjene navedbe je potrdil tudi Gerald Ganzger, eden najbolj poznanih dunajskih odvetnikov.

"V vsej svoji praksi se ne spominjam primera, da bi avstrijsko sodišče med postopkom izročitve komu zavrnilo plačilo varščine. No, spominjam se enega primera, ko je šlo za žensko, obtoženo uboja. Njo je sodišče zadržalo v priporu do izročitve," dodaja.

Avstrijsko državno tožilstvo je medtem potrdilo, da je tožilstvo v Innsbrucku sprožilo preiskavo proti bivšemu hrvaškemu premierju na podlagi prijave o pranju denarja ene od tirolskih bank. Prijavo zaradi pranja denarja je po besedah tiskovnega predstavnika tožilstva v Innsbrucku Hansjörga Mayrja vložila ena od tirolskih bank, ker obstaja možnost, da bi imel Sanader na Tirolskem in na Hrvaškem račune, ki so povezani s sumi proti njemu.

Več časa za pripravo obrambe
Spomnimo, da lahko vse dosedanje poteze nekdanjega predsednika HDZ Iva Sanaderja tolmačimo kot način, da bodo obtožbe na Hrvaškem predstavili kot politični linč, kar naj bi mu olajšalo obrambo v Avstriji. Videti pa je tudi, da Sanader kljub dosedanjim izjavam svojih odvetnikov ne bo zahteval izročitve na Hrvaško. Zavlačevanje je po mnenju strokovnjakov smiselno, saj bo tako videl, kakšne obtožbe ga čakajo, na ta način pa bo imel več časa za pripravo obrambe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.