Svet
12 ogledov

Sanader zanika preiskave proti njemu

Ivo Sanader Žurnal24 main
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je zavrnil medijska ugibanja, da proti njemu potekajo tri preiskave v kazenskih postopkih, v katere so vpleteni nekateri od njegovih bivših bližnjih sodelavcev.

Kot je poudaril, kot predsednik HDZ ni bil seznanjen, da bi v stranko prihajal nezakonito pridobljen denar.

Sanader je pred današnjo razpravo o delu hrvaškega tožilstva v lanskem letu zanikal, da bi bivši tajnik HDZ Mladen Barišić ali kdo drug prinašal denar v torbah na sedež HDZ. Hrvaški mediji so poročali, da naj bi Barišić preiskovalcem potrdil, da je Sanaderju osebno predal gotovinske zneske.

Bivši premier je izpostavil, da ne ve nič o tem, da so njegovo bivšo stranko financirali z denarjem, ki bi ga priskrbeli mimo zakona. Na vprašanje, ali je bil seznanjen z domnevnimi črnimi skladi v HDZ, je odgovoril, naj na "to odgovorijo institucije, ki se s tem ukvarjajo".

Hrvaški mediji so ta teden pisali, da je nov tajnik HDZ Branko Bačić letos državnem tožilstvu predal torbo, v kateri je bilo približno dva milijona kun in 300 tisoč evrov, ali skupaj približno 600 tisoč evrov.

Sanader je še povedal, da so objave v medijih, da proti njemu potekajo preiskave v treh primerih sumljivega poslovanja državnih družb – Hrvaških avtocest (Hac), Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) ter oglaševalskega zasebnega podjetja Fimi-media, neresnične. Pojasnil je, da je bil o tem obveščen kot ostali, zgolj iz medijev.

"Dve državni tožilstvi"
Bivši premier je ocenil, da na Hrvaškem "verjetno obstajata dve državni tožilstvi". Po njegovih besedah je eno izmed njih uradni organ, ki je neodvisen po ustavi, drugo pa tisto, ki ga ustvarjajo vzporedno in pritiska na uradno državno tožilstvo. Pojasnil je, da se to jasno vidi iz načina poročanja nekaterih medijev.

Napovedal je, da bo o tem opozoril tudi v današnji saborski razpravi o delu državnega tožilstva. Povedal je, da se bo za podporo poročilu državnemu tožilstvu odločil, ko bo poslušal poročilo državnega tožilca Mladena Bajića.

Hrvaški mediji so zabeležili, da se je Sanader v saborski kavarni izognil srečanju z Bajićem, čeprav je bila med njunimi mizami zgolj ena miza. Sicer je bivši premier potem ponudil roko Bajiću po njegovem nastopu v saboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.