Svet
9 ogledov

Sanaderja prijeli v Avstriji

Po hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve je tiralico objavil tudi Interpol. (V
1/16
Žurnal24 main
Iva Sanaderja prijeli v Avstriji, ko je plačeval cestnino. Nalog za aretacijo izdalo sodišče v Salzburgu.

Na mejni prehod Obrežje se je nekaj minut pred 16. uro pripeljal Sanaderjev odvetnik Željko Gulišija. Slovenski kriminalisti pa so po poročanju naše novinarke s terena prejeli navodilo, naj takoj pridejo na mejni prehod.

Kot nam je povedala tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole, so slovenski organi pregona dolžni ravnati v skladu z veljavno zakonodajo. Ta jim nalaga, da Sanaderja pridržijo, če pridejo v stik z njim. V primeru, da bi Sanader na Hrvaško skušal vstopiti čez slovensko-hrvaški mejni prehod, ga bo slovenska policija prijela. Koliko časa bi trajalo, da ga izročijo Hrvaški, Droletova ne more povedati, je pa pričakovati, da bi postopek trajal vsaj nekaj dni.

"Danes se vrača"
Sanaderjev prijatelj Jerko Rošin zatrjuje, da se bo Ivo Sanader danes popoldne ali zgodaj zvečer vrnil na Hrvaško.Rošin naj bi se včeraj zvečer po telefonu slišal s Sanaderjem, ki naj bi se odločil za vrnitev domov, poroča 24sata. Kje naj bi se Sanader nahajal, ne ve, saj ga ni vprašal. Mu je pa nekdanji premier zaupal, da ga bo branil splitski odvetnik Željko Gulišija, ki bo s Sanaderjem, ko bo ta prečkal mejo. Takrat mu bodo namreč najverjetneje odvzeli prostost.

"Rekel mi je, da se vrača, da prekinja potovanje, sestanek, zaradi katerega je odšel,“ pravi Rošin. Sam ne verjame, da je Sanader kriv, česar ga obtožujejo.

Kje je Sanader?
Kot poroča jutarnji.hr naj bi bil Sanader v eni izmed držav, s katero ima Hrvaška podpisan sporazum o izročanju. Naj pa ne bi bil več v Sloveniji. Zaradi interesa preiskave njegove lokacije nočejo razkriti. Minister za notranje zadeve Tomislav Karamarko je povedal, da je Sanader v eni izmed treh držav, Sloveniji, Nemčiji ali Avstriji. Z državo, v kateri se nahaja, sodelujejo. Karamarko zatrjuje, da policija koristi vse možnosti, ki jim jih daje Interpolova tiralica in da ne bodo čakali, da se bivši premier sam vrne.

Po poročanju hrvaških medijev je hrvaška mejna policija v pripravljenosti. Podobno naj bi bilo na slovenski strani, kjer naj bi Sanaderja tudi prijeli, če bi nameraval prečkati slovensko-hrvaško mejo. 

Slovenija išče Sanaderja
"Slovenska policija je bila s strani Hrvaške obveščena o izdaji tiralice,"  je za zurnal24.si potrdila tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole. "Na tej podlagi je že steklo iskanje omenjene osebe v Sloveniji. v skladu z veljavno zakonodajo se že izvajajo različne naloge za odkritje morebitne prisotnosti omenjene osebe na našem ozemlju," pojasnjuje Droletova. Če bi Sanaderja našli na našem ozemlju, bi ga "nemudoma privedli k preiskovalnemu sodniku, ki bi z njim opravil pogovor in presodil o morebitni izročitvi Republiki Hrvaški".

Hišna preiskava
Hrvaški mediji poročajo, da so ob 7.30 policisti in hrvaško državno tožilstvo pozvonili na vratih doma Iva Sanaderja, kjer jih je pričakala njegova žena Mirjana. Medtem je hrvaško notranje ministrstvo izdalo mednarodno tiralico za Sanaderjem. Iz tiralice je razvidno, da ga iščejo zaradi zlorabe položaja in oblasti. O njem so zapisali še, da govori hrvaško, angleško, nemško in italijansko ter da ima hrvaško državljanstvo.

Potrebuje novega odvetnika
"Klical sem Uskok, da bi preveril, ali sem v navzkrižju interesov, ker ne poznam podrobnosti kaznivega dejanja, za katerega ga iščejo. Rekli so mi, da sem in da ga ne morem braniti. Najti si mora drugega odvetnika,“ je za 24sata pojasnil odvetnik Mate Matić, ki ga je včeraj klical Sanader.

S Sanaderjem se danes še ni uspel slišati, mu pa preko medijev sporoča naslednje: "Najbolje je, da prekine svoje sestanke in pohiti nazaj na Hvraško.“ Matić upa, da se bosta slišala danes tekom dneva.

Družina molči
Ožja družina Iva Sanaderja včeraj ni hotela komentirati njegovega odhoda iz države. Edini, ki je bil pripravljen spregovoriti za hrvaške medije, je bil njegov tast Ivo Šarić. O svojem zetu ima visoko mnenje, saj je po njegovih besedah pravi delavec, ki govori vse jezike, "preganjajo pa ga politiki, ki ne znajo niti hrvaško". "Za vse zlo, ki se je zgodilo, krivijo samo njega, da bi zavarovali svoje stolčke in zadržali svoje položaje. Tudi oni bodo prišli na vrsto," je za Večernji list dejal tast. Z ženo sta prepričana, da njun zet ni storil nič nezakonitega.

Jerko Rošin meni, da je odločitev sabora politično motivirana, poroča 24sata. Prepričan je, da Sanader ni pobegnil in da se bo vrnil, tako kot se je vrnil iz Amerike. "Ivo, vrni se čim prej in še enkrat dokaži, da nisi pobegnil," ga je pozval Rošin.

Sanaderjevega odhoda za zdaj nista komentirala ne ameriški State Department ne univerza Columbia, kjer je Sanader znanstveni sodelavec.

Po poročanju portala index.hr naj bi Uskok na zaslišanje privedel Roberta Ježića, ki so ga sinoči prijeli v Zagrebu. Uskok bo zanj najverjetneje zahteval pripor.

O Sanaderju tudi WikiLeaks
Britanski časnik The Guardian je v sredo objavil dokumente o boju proti korupciji, ki jih je ameriški veleposlanik v Zagrebu James Foley napisal lanskega oktobra. V dokumentu, objavljenem na strani WikiLeaks, je opisan razkol v HDZ zaradi boja proti korupciji. Jadranka Kosor je vztrajala pri preiskovanju vseh primerov korupcije, kar naj bi Sanader razumel kot potencialno grožnjo. Foley je še zapisal, da je Kosorjeva izjavila, da ne bo ščitila korumpiranih članov stranke, tako kot jih je Sanader. Tožilce naj bi najbolj zanimala Sanaderjeva vloga v aferi Hypo. Državni tožilec Mladen Bajić pa naj bi že januarja napovedal aretacijo Sanaderja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.