Svet
11 ogledov

Sanaderjev tast pomagač?

Pranja denarja sumijo tudi Sanaderjevega tasta Iva Šarića. (Foto: Jurica Galoić/ Žurnal24 main
Afera Hypo Alpe Adria. Danes prek video povezave zaslišanje Iva Sanaderja na avstrijskem Koroškem. Pranja denarja osumljen tudi Sanaderjev tast.

Preiskovalna komisija deželnega parlamenta na avstrijskem Koroškem že dlje časa preiskuje poslovanje Hypo banke, ki je imela osem milijard sumljivih posojil v 12 državah. Na Hrvaškem naj bi bilo spornih posojil za več sto milijonov evrov, Sanaderja pa bodo na današnjem zaslišanju prek video povezave vprašali, kaj mu je znanega o poslovanju koroške banke na Hrvaškem.

Sanaderjev tast ne ve nič

Avstrijci so pranja denarja osumili tudi Sanaderjevega tasta Iva Šarića, očeta Sanaderjeva žene Mirjane, poročajo hrvaški mediji. Večernji.hr navaja, da je Šarić lastnik blokiranega računa v Avstriji, na katerem je milijon evrov. Šarić trdi, da je vse laž in da ne ve, za kaj gre.

''Ko bi imel te milijone. Jaz nimam nobenih računov na bankah v tujini. To je čista laž,'' je Šarić komentiral navedbe o povezavi z računom na tirolski banki, zaradi česar Avstrijci preiskujejo Sanaderja. Šarić je še dodal, da ima na eni od hrvaških bank deset tisoč kun.

''Nikjer nisem ničesar podpisal, nikamor nisem šel, nimam pojma, za kaj sploh gre,'' še trdi Šarić.

Predsednik preiskovalne komisije Rolf Holub je za hrvaški portal Index.hr povedal, da bodo Sanaderja povprašali o financiranju HDZ prek računov v Hypo banki ter o vlogi predsednika uprave podjetja Dioki in lastnika Novega lista Roberta Ježića ter solastnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića, ki ima v lasti nekatere izmed vodilnih hrvaških časopisov, kot sta Jutarnji list in Globus.  

Odvetniki govorili o varščini?
Sanaderjevi odvetniki Goran Suić, Ivan Lovrić in Jasna Novak naj bi se ob obisku Sanaderja v salzburškem preiskovalnem zaporu pogovarjali tudi o ponudbi varščine v zameno za Sanaderjevo svobodo.

Tiskovni predstavnik avstrijskega državnega tožilstva na Dunaju Gerhard Jarosch medijska poročila o domnevni skorajšnji prostosti Sanaderja ni želel komentirati. ''Zelo redko se zgodi, da avstrijsko sodišče v postopku za izročitev nekomu odobri varščino za prostost,'' je povedal Jarosch.

''Sodnik ob sprejemanju takšnih odločitev preveri vsako podrobnost, da izloči najmanjše možno tveganje, da bi oseba med postopkom zapustila Avstrijo,'' je še pojasnil Jarosch in ob tem dodal, da je, kot se je izkazalo v sodni praksi, najpomembnejši dejavnik, ali je oseba v preiskovalnem ali izročitvenem priporu.

Novinarska konferenca po božiču

Več bo jasno po božičnih praznikih, ko bodo v Salzburgu pripravili novinarsko konferenco, natančneje, novo zaslišanje Sanaderja o hrvaški zahtevi za izročitev je napovedano za 27.december.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.