Svet
145 ogledov

Sanaderjeva jahta dobila novega lastnika

jahta Ivo Sanader Malo vitra Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvaška jahta Malo vitra, na kateri je užival nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ima novega lastnika.

Najbolj znano hrvaško jahto Malo vitra, na kateri je užival nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, potem ko je leta 2009 odstopil z vseh položajev, so zaplenili zaradi 1,2 milijona kun (157.000 evrov) dolgov do šibeniške ladjedelnice NCP skupina, poroča danes Večernji list. Preiskovalci domnevajo, da je dejanski lastnik plovila Sanader.

Sanader je z družino in prijatelji užival na jahti v letih 2009 in 2010, preden so ga prijeli zaradi obtožb korupcije. Potem je bilo 18-metrsko plovilo večino časa v šibeniški ladjedelnici, ki je v lasti Gorana Prgina, ki do danes ni dobil denarja za naročeno prenovo 27-letne lesene jahte.

Nov lastnik postal Prgin

Po podatkih hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo je formalno lastnik jahte podjetje Pomilon Nevena Poldrugača, ki je zet nekdanjega poslanca HDZ in tesnega Sanaderjevega prijatelja Marija Zubovića. V Pomilonu trdijo, da je Malo vitra v čarterski ponudbi NPC skupine, kar šibeniško podjetje zanika.

Pomilon naj bi jahto kupil od splitskega podjetja SEM 1986 za pol milijona kun (65.000 evrov) konec leta 2008. Solastnik SEM 1986 je Juroslav Buljubašić, ki je jahto uporabljal še pod imenom Utiha in je pred leti tudi veljal za dobrega Sanaderjevega prijatelja.

Hrvaški preiskovalci sumijo, da je jahta v resnici Sanaderjeva, kar naj bi Buljubašić že leta 2011 potrdil bivšemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću, ki je o vsem obvestil takratno premierko Jadranko Kosor, ta pa državno tožilstvo.

Glede na to, da nihče še vedno ni plačal dolga za prenovo jahte NPC skupini, ki ji medtem ni uspelo jahte ne prodati ne oddati v najem, je novi lastnik Malo vitra postal Prgin, danes piše Večenji list. Po prenovi naj bi bilo plovilo vredno dobrih 300.000 evrov, so ocenili v šibeniški ladjedelnici.

Časnik dodaja, da bodo lahko spodbudili interes turistov vsaj za križarjenja z jahto, če bodo ponudili plovbo okrog Kornatov ali Brača, kamor se je rad odpravljal tudi najbolj znani kapitan jahte Malo vitra.

V zapor za devet let

Sanaderja je sodišče v torek na prvi stopnji obsodilo na devet let zapora zaradi korupcije v primeru Fimi-media. Ob tem so določili, da bodo zaplenili tudi dobra dva milijona evrov vredno družinsko premoženje Sanaderjevih. Poleg denarja z več deset računov družine Sanader naj bi v državni lasti končala tudi vredna zbirka Sanaderjevih umetnin. Ostalih nepremičnin sodišče ni omenjalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.