Svet
7 ogledov

Sanaderjevi milijonski posli

Pranja denarja sumijo tudi Sanaderjevega tasta Iva Šarića. (Foto: Jurica Galoić/ Žurnal24 main
Zagrebško sodišče je sprejelo obtožnico protikorupcijskega urada, ki Iva Sanaderja bremeni prejetja podkupnine v višini 10 milijonov evrov.

Obtožnica v primeru domnevne podkupnine Mola je prva proti Ivu Sanaderju, nanaša pa se na obdobje med letoma 2003 in 2009, ko je opravljal funkcijo predsednika vlade. Sodišče v Zagrebu je to obtožnico protikorupcijskega urada danes sprejelo. Obtožnica ga bremeni, da je prejel deset milijonov evrov provizije od predsednika uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija za prepustitev upravljavskih pravic v naftni družbi Ina.

Sanader vse očitke zavrača, Jutarnji list pa je nedavno poročal, da obstajajo celo videoposnetki s sestanka med Sanaderjem in Hernadijem v zagrebški restavraciji Marcelino. Komunicirala naj bi prek sporočil na listkih, pred začetkom sestanka pa naj bi Sanader celo izvlekel baterijo iz svojega mobilnega telefona.

Index.hr pa poroča, da naj bi Sanader Hrvaško prikrajšal za kar dobrih 13 milijard evrov. Tako vsaj trdi ekonomski analitik Dražen Rajkovič v knjigi z naslovom Kako je Ivo Sanader prodal Hrvaško. Zapisi se nanašajo na Sanaderjevo delovanje med letoma 2004 in 2009.

Sojenje proti Sanaderju, in sicer zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria, se je začelo prejšnji teden. Bremenijo ga tudi vojnega dobičkarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.