Svet
14 ogledov

Sanaderju 800 tisoč mark provizije?

Pranja denarja sumijo tudi Sanaderjevega tasta Iva Šarića. (Foto: Jurica Galoić/ Žurnal24 main
"Sredi 90-ih let je Miroslav Kutle Ivu Sanaderju izplačal 800 tisoč nemških mark za ureditev kredita v višini 4 milijonov nemških mark pri Hypo banki," je dejala bivša finančna direktorica Globus Grupe Milena Šenator.

Šenatorjeva je zgoraj navedeni stavek prvič izrekla javno v oddaji na hrvaški televiziji. Na nepravilnosti je sicer opozarjala že dlje časa. Kot smo poročali že pred časom, naj bi proti Sanaderju v tej zadevi tudi pričala. Več v članku Sanader naj bi pobegnil.

Dejala je, da je že leta 2000 o dogajanju uradno obvestila državno tožilstvo in mu tudi predala dokumentacijo, a odziva oziroma ukrepov ni bilo. Potrdila je še, da je obstajala nekakšna črna blagajna, kamor so se zlivale velike vsote od dividend podjetij v skupini Globus. Iz tega črnega fonda je Kutle plačeval različne usluge, je pojasnila Šenatorjeva.

20 milijonov nemških mark v samo dveh letih
Kot pravi, je Kutle Sanaderju, takratnemu vodji urada predsednika Franja Tuđmana, plačal provizijo za ureditev posojila v vrednosti štirih milijonov nemških mark. Poudarila je še, da je Miroslav Kutle v samo dveh letih na tak način izplačal približno 20 milijonov nemških mark. Denar naj bi med drugimi prejeli Ninoslav Pavić, predsednik uprave medijske hiše Europapress Holding (ta je lastnik tednika Globus in časnika Jutarnji list), Neven Barač iz Dubrovačke banke, direktor Privredne banke Zagreb Martin Katičić ...

Dejala je, da se je za javni nastop odločila, ker se ji zdi, da tožilstvo ne bo ukrepalo, poleg tega pa je k njeni odločitvi pripomoglo še dejstvo, da Sanader ni več predsednik vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.