Svet
231 ogledov

Sanders osvojil veliki trdnjavi, Biden veliko malih

Bernie Sanders EPA
Nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden se je v torek najbolje odrezal na seriji strankarskih volitev demokratskega predsedniškega kandidata v 14 zveznih državah ZDA, vendar je senator iz Vermonta Bernie Sanders osvojil najpomembnejšo državo Kalifornijo. Obeta se mu tudi zmaga v Teksasu.

Ti dve državi imata na razpolago največ delegatov za strankarsko konvencijo julija v Milwaukeeju, kjer bo razglašen zmagovalec in nasprotnik republikanca Donalda Trumpa na splošnih volitvah 3. novembra. Delegate je osvajal tudi nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je celo zmagal na strankarskih zborovanjih na Ameriški Samoi, kjer je prvega delegata osvojila tudi kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

Gabbardova vztraja pri kampanji, čeprav nima niti najmanjše možnosti za uspeh. Poraza tudi še ne priznava niti senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki ni zmagala v nobeni državi. Celo v domačem Massachusettsu je bila šele tretja za Bidnom in Sandersom.

Biden zmagal v veliko državah, a ne v največjih 

Po nepopolnih izidih so Bidna razglasili za zmagovalca v Alabami, Arkansasu, Massachusettsu, Minnesoti, Oklahomi, Virginiji, Tennesseeju in Severni Karolini. Obetala se mu je zmaga tudi v Mainu. Sanders je osvojil domači Vermont, Utah, Kolorado in največjo trdnjavo Kalifornijo. Obetala se mu je še zmaga v drugi največji državi po delegatih Teksasu.

Navdušeni Biden je svojo zmago slavil v Kaliforniji, kjer je napovedal poraz Trumpa in ozdravljenje države. Zmagoslavje so za trenutek prekinile protestnice "zgoraj brez", ki se zavzemajo za pravice živali, vendar je Biden govor nadaljeval takoj, ko so varnostniki ženske odstranili z odra.

Sanders je slavil v domačem Vermontu, kjer je zagotovil, da bo osvojil demokratsko predsedniško nominacijo in premagal Trumpa s svojim gibanjem, ki presega generacije in rase, čeprav so druge rase kot bele bolj naklonjene Bidnu. "Gremo do Bele hiše," je dejal.

Bloomberg je imel zborovanje v West Palm Beachu na Floridi, kjer živi armada upokojenih izseljencev iz New Yorka. Podpornikom je dejal, da se pot do zmage novembra začenja na Floridi in poudaril, da je dosegel nekaj nemogočega, ko se je z odstotka podpore v anketah povzpel v resnega kandidata za nominacijo. Za ta namen je sicer moral porabiti več kot 500 milijonov dolarjev lastnega denarja.

Warrenova še kar vztraja

Senatorka Warrenova je imela zborovanje v Detroitu v zvezni državi Michigan, ki bo letos skupaj z Wisconsinom in Pensilvanijo ključna za osvojitev Bele hiše. Zavračala je napovedi o skorajšnjem koncu svoje kampanje, pozivala volivce, naj ne poslušajo komentatorjev in raje glasujejo s srcem. Zagotovila je, da se bo borila naprej.

Tekmo demokratov je napeto spremljal tudi Trump in sproti tvital svoje velike "zmage" na supertorek v republikanski tekmi, kjer nima resne konkurence. Sporočil je, da je namenil 100.000 dolarjev svoje predsedniške plače za boju proti novemu koronavirusu in zbadal demokrate.

Uvodoma se je spravil na Bloomberga, ki ga kliče Mini Mike, in objavil fotografijo nekdanjega župana New Yorka, ki si liže prste po hrani, Trump pa ga opozarja, da je to nehigiensko in nevarno.

Po Trumpovi oceni je Mini Mike največji poraženec supertorka skupaj z Warrenovo, ki jo je spet opredelil za Pocahontas in ji svetoval, naj v miru pije pivo s svojim možem.

Trump je trenutno v težavah zaradi novega koronavirus, ker ne vzbuja zaupanja v ustreznost odgovorov ameriške adminstracije. Kritiki izpostavljajo, da ga najbolj zanima gibanje borznih indeksov in delajo primerjave njegovega odziv z odzivom njegovega predhodnika Baracka Obame ob izbruhu ebole, ki je bil z veliko ameriško pomočjo hitro zatrt. Podpora Trumpovemu delu je začela konec februarja padati tudi v anketi Rasmussen, ki mu je od vseh najbolj naklonjena.

Delegatske glasove na strankarskih volitvah osvoji kandidat, ki dobi najmanj 15 odstotkov glasov in natančna porazdelitev zaradi zapletenih formul in pravil ne bo znana še več dni. Po zmagah v posameznih državah lahko upravičeno slavi Biden, ki so mu pred sobotnimi volitvami v Južni Karolini napovedovali konec kampanje. Velika zmaga v Južni Karolini s pomočjo temnopoltih volivcev ga je ponesla do zmag na supertorek, čeprav pa mu popolno zmagoslavje kvarita zmagi Sandersa v Kaliforniji in verjetno še v Teksasu.

Biden je tako od 14 držav osvojil najmanj osem, Sanders pa najmanj štiri. Odprta sta še izida v Mainu in Teksasu. Bloomberg, ki se je na glasovnicah znašel šele na supertorek, se lahko tolaži s Samoo, ki na splošnih volitvah ne bo sodelovala. Warrenova bo morala razmisliti o slovesu od kampanje, vendar bo verjetno skupaj z Bloombergom čakala, če Bidnu morda spet ne spodrsne.

Kalifornija bo razdelila 415 delegatov, Teksas jih deli 228, Massachusetts 91, Utah 29, Arkansas 31, Minnesota 75, Tennessee 64, Oklahoma 37, Kolorado 67, Alabama 52, Ameriška Samoa šest, Severna Karolina 110, Vermont 16, Virginija 99, Maine 24, demokrati v tujini pa zaležejo za 21 delegatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.