Svet
15 ogledov

Sandy nadaljuje s pustošenjem

Orkan Sandy
1/14
Reuters
Zaradi tropske nevihte Sandy umrlo najmanj 57 ljudi, premika se proti zahodu in severu ZDA, uničevalno moč čutijo tudi že v Kanadi. Medtem se prometne povezave na vzhodni obali počasi spet vzpostavljajo, ponovno so začeli delovati newyorška borza in največji letališč.

Katastrofo z imenom tropska nevihta Sandy, ki je prizadela na milijone ljudi, so nekateri obrnili sebi v prid. To so roparji. V New Yorku, Philadelphii in drugih večjih mestih so prijavili na desetine kraj in vlomov v opustošena stanovanja ter trgovine.

"Sandy je najboljša stvar, ki se mi je lahko zgodila,“ se je na Twitterju pridušal nek tat. "Grem ropati, grem po nov prenosni računalnik in televizijo," pa je zapisal nek drugi tat, pišejo različni mediji. Policija je samo v New Yorku zaradi ropanja prijeli okoli 20 oseb, enega so celo reševali izpod ruševin. Podobno se je dogajalo tudi ob orkanu Katrina leta 2005.

Moči združila s hladnima frontama

Sandy, ki je že v ponedeljek izgubila nekaj svoje moči in se iz orkana spremenila v tropsko nevihto. je včeraj zvečer zapustila vzhodno obalo ZDA in začela pustošiti po srednjem zahodu in Kanadi. Podatki o številu žrtev s močno razlikujejo: nekateri mediji navajajo, da jih je umrlo 39, drugi da je mrtvih najmanj 57.

Trenutno se je združila s hladnima frontama iz zahoda ZDA in severa, kar je ustvarilo ogromno nevihto, ki z dežjem in snegom obliva celoten severovzhodni del ZDA. Obala od Marylanda do Massachusettsa je bolj ali manj razdejana. Voda je odnesla tudi nekaj hiš in uničila lesena sprehajališča ob plažah.

Zahodno Virginijo, Severno Karolino, Tennessee in Kentucky so zajele snežne padavine, milijoni ljudi od Severne Karoline na jugu do države Maine na severu pa so ostali brez elektrike. Milijoni bodo brez nje še nekaj dni. O smrtni žrtvi in izpadih elektrike so poročali tudi iz Kanade.

Odpravljajo škodo

Izjemno hudo je bilo v New Yorku in New Jerseyju. Danes odpravljajo posledice. Letališča na vzhodu ZDA so bila v torek še vedno zaprta in na tisoče potnikov ni moglo domov. A se počasi vse skupaj že vrača v ustaljene tirnice.

V New Yorku so avtobusi ponovno začeli voziti, za ponovno obratovanje podzemne železnice, ki je utrpela najhujšo škodo v svoji 108-letni zgodovini, pa bo po besedah župana Michaela Bloomberga najverjetneje treba počakati še štiri ali pet dni.

Guverner države New York Andrew Cuomo je danes napovedal, da bodo newyorško podzemno železnico deloma odprli v četrtek in sicer tam, kjer bo mogoče. V spodnjem delu Manhattna, ki je najbolj prizadet v poplavah, podzemna železnica še ne bo delovala. Bodo pa vsak dan odpirali nove dele metroja, je dodal.

Največji newyorški letališči JFK in Newark Liberty International spet obratujeta, medtem ko letališče La Guardia ostaja zaprto. Prvo potniško letalo je na letališču JFK pristalo ob 7.04 po lokalnem času, s tem da so določeni leti še vedno odpovedani.

Skupno so ameriške letalske družbe za danes odpovedale 2800 letov, s čimer se je skupno število odpovedanih letov zaradi orkana Sandy povečalo na 19.500. Najbolj moten je bil promet na letališčih v New Yorku, Philadelphii, Bostonu in Washingtonu.

Po navedbah družbe Consolidated Edison bo potrebnih še štiri dni, da bodo ponovno vzpostavili elektriko v 337.000 gospodinjstvih na Manhattnu in v Brooklynu, ki so še vedno brez nje. Kak teden pa bo trajalo, da bodo popravljeni vsi izpadi elektrike v Bronxu, Queensu, Staten Islandu in Westchester Countyju.

Skupno je bilo danes zjutraj brez elektrike okoli 6,5 milijona gospodinjstev in poslovnih enot, od tega 4 milijoni v zveznih državah New York in New Jersey.

Do 30 milijard dolarjev škode

Neposredna škoda po orkanu Sandy naj bi znašala 20 milijard dolarjev, posredna gospodarska pa še med deset in 30 milijardami. Vplivala je tudi na predsedniško kampanjo, saj sta jo demokrat Barack Obama in republikanec Mitt Romney za nekaj dni prekinila.

Komentarjev 3
  • reider 10:26 01.november 2012.

    a brez žaljivk ne gre?.Drugač pa je vrjetno tudi kaj pozitivnega v teh gradnjah in maš prav. ne spoznam se na to,po moje je še le najboljša rešitev istrski tip gradnje:betonsko z kratkimi napušči in zabetoniranimi cigli na robih. A ...prikaži več po teh slikah sklepam, da je voda večkje podjedla temelje hiš,na katerem stojijo in tako se hiša taka al ovaka vsuje v samega sebe. LP

  • McClain 18:18 31.oktober 2012.

    bumbar nerazgledan. Hvala bogu tudi pri nas narasca procent montaznih gradenj, ki imajo ogromno prednosti na raznoraznih podrocjih. Slucajno to gradnjo obvladam v detajle in je tako, da en nacrt velja za cele ZDA, papirjev je 7 pol (in ne ...prikaži več pol metra kot pri nas) le d dopolnilom lokalnih zahtev. Za vetrna podrocja so dolocene ojacitve, in potem je gradnja deklarirana do cca 175 km/h. Pri nas toliko menda se ni pihalo, je pa na Crnivcu potegnilo malo cez 100 in so ostresja tebi tako priljubljenih bunkerjev iskali pocelem pobocju. Vse je odneslo zaradi butastih napuscev, in ko od hise ostaneo stiri gole stene med katerimi je vse uniceno, je itak bolj smotrno zacetiznova. Spet si mal preprican v sebe, ne da bi sploh vedel, kaj govoris.

  • Dejan Kodrič 14:24 31.oktober 2012.

    Naj kar naprej gradijo hiše iz lesa.