Svet
15 ogledov

Sandy postaja "frankenstorm"

orkan sandy Reuters
Zapoznela tropska nevihta Sandy, ki je v četrtek kot orkan druge kategorije s hitrostjo vetra 177 kilometrov na uro prepihala južni del Kube, ogroža celotno vzhodno obalo ZDA od Južne Karoline do države Maine na severu.

Sandy se je medtem umiril v orkan prve kategorije, vendar pa se bo počasi premikal proti severu in prinesel s seboj veliko dežja. Meteorologi napovedujejo, da bo na poti proti severu trčil ob maso hladnega zraka in postal nekaj nenavadnega, čemur poetično pravijo "frankenstorm" ali popolna nevihta. Od obalnega območja Atlantika naj bi se slabo vreme razširilo v notranjost vse do zvezne države Ohio, kjer napovedujejo celo sneg.

Sandy je v sredo prešla Jamajko, v četrtek pa razdejala mesto Santiago de Cuba na jugu Kube. Skoraj 500 let staro mesto s pol milijona prebivalci je polno podrtih dreves in drugih ruševin. S Kube so poročali o 11 smrtnih žrtvah, Sandy pa je pred tem zahtevala devet žrtev na Haitiju in eno na Jamajki.

Prizadela je tudi taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubo, kjer pa ni bilo žrtev. Veter je poškodoval poslopje posebnega vojaškega sodišča in izklopil elektriko celotnega vojaškega oporišča ZDA.

Dež, poplave in veter grozijo sedaj celotni atlantski obali ZDA, ko se bo Sandy počasi premikala proti severu s Floride. Meteorologi opozarjajo na možnost podobnih posledic, ki so območje doletele lani v času orkana Irene, ki je povzročil za 4,3 milijarde dolarjev škode. Sandy naj bi prišla na kopno v državi New Jersey in tam ter v sosednjem New Yorku nasula do 130 milimetrov padavin. Slabo vreme bo otrokom pokvarilo nabiranje slaščic pri sosedih na dan čarovnic, ki bo v sredo 31. oktobra. Neurje ogroža tudi predsedniški kampanji demokrata Baracka Obame in republikanca Mitta Romneyja pred volitvami 6. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.