Svet
13 ogledov

Sankcije proti Gadafiju

1/8
Varnostni svet sprejel sankcije proti Libiji. Gadafijev sin: Režim lahko preživi nemire.
Vodje opozicije v Libiji ocenjujejo, da se premoženje družine libijskega voditelje Moamerja Gadafija giblje med 80 in 150 milijardami ameriških dolarjev.

Medtem ko libijski voditelj Moamer Gadafi ne kaže nobenih znakov, da namerava predati oblast, ves svet čaka, kako se bo odzval na sankcije varnostnega sveta ZN in ali bo mednarodni pritisk imel kakšen učinek na dogajanje v deželi, v kateri je v zadnjih desetih dneh umrlo prek tisoč ljudi.

Varnostni svet ZN je soglasno sprejel resolucijo, ki uvaja sankcije proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, njegovi družini ter vodilnim osebam režima ter pozval k preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi napadov na civiliste. Resolucija predvideva zamrznitev premoženja Gadafiju in njegovi družini, prepoved mednarodnih potovanj ter trgovine z orožjem.

 

Oboroževanje upornikov v Bengaziju si lahko pogledate v GALERIJI.

Z resolucijo so najbolj zadovoljne ZDA, Francija in Velika Britanija, saj se je prvič do zdaj zgodilo, da je varnostni svet soglasno poslal katero od članic pred ICC zaradi zločinov proti človečnosti. Kitajska, ki ima kot stalna članica pravico veta, je sicer imela pomisleke, a je vendarle glasovala za.

Gadafijev sin: Režim bo preživel
"Ta resolucija je jasen znak, da je treba narediti konec fašističnemu režimu," je dejal Abdurrahman Mohamed Shalgham, libijski odposlanec pri Združenih narodih. V nedeljo zjutraj je še enkrat odklonil podporo Gadafiju, ki ga je označil za "voditelja, ki nima rad nikogar, razen samega sebe".

Obenem je Saif al-Islam Gadafi, eden od sinov libijskega voditelja, ki je veljal za njegovega najverjetnejšega naslednika, CNN-ovemu reporterju Nicu Robertsonu povedal, da je prepričan, da lahko režim preživi nemire v državi in ponovno združi Libijo. "Želim si, da bi bila ta ponovna združitev dosežena brez nasilja," je dejal.

Uporniška vlada
Opozicija v vzhodnem libijskem mestu Bengazi, ki velja za središče upornikov, medtem sestavlja novo začasno libijsko vlado. Mustafa Abdel Jalil, nekdanji Gadafijev minister, ki je odstopil, je za časnik v zasebni lasti Quryna dejal, da se telo, ki ga sestavljajo vojaške in civilne osebe, pripravlja na izvedbo volitev v treh mesecih.

Uporniške sile so medtem po poročanju BBC-ja zavzele mesto Al Zavija, ki leži 50 kilometrov stran od prestolnice. Libijska vlada je po poročanju portala tja odpeljala novinarje, a namesto razkazovanja moči libijskih vojaških sil so naleteli na podrte barikade v središču mesta, ki ga obvladujejo uporniki. Tripoli še naprej ostaja pod nadzorom vladnih sil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.