Svet
5643 ogledov

"Sankcije so hude, a škodo smo sposobni nadomestiti!"

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor Profimedia
Sankcijam proti Rusiji se ni priključila Švica.

Rusija je sposobna nadomestiti škodo, ki bo nastala zaradi zahodnih sankcij, so danes sporočili iz Kremlja. 
"Zahodne sankcije so hude, vendar ima naša država potencial, da nadomesti škodo," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo danes srečal s ključnimi ministri, predsednico centralne banke in direktorjem banke Sberbank.

V nedeljo sprejeti sveženj sankcij tako predvideva tudi izključitev nekaterih pomembnih ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift ter prepoved transakcij z rusko centralno banko in zamrznitev približno polovice njenih finančnih rezerv.


Zahod, vključno z EU, je v odgovor na rusko invazijo v Ukrajino še zaostril sankcije. Napovedal je izključitev nekaterih ruskih bank iz sistema Swift in prepoved transakcij z rusko centralno banko.

Ruska centralna banka dvignila ključno obresno mero

Ta je že sprejela več ukrepov, s katerimi želi omiliti posledice sankcij Zahoda. Med drugim je krepko dvignila ključno obrestno mero, in sicer z 9,5 na 20 odstotkov. Izvoznikom je naročila prodajo tujih valut, tujcem pa je prepovedala prodajo ruskih vrednostnih papirjev. Napovedala je tudi dokapitalizacije in transakcije v tuji valuti, namenjene podpori domačim finančnim institucijam.

Sankcije Zahoda so povzročile drastičen udarec ruskemu gospodarstvu. Rubelj je, preden je nekoliko okreval, v razmerju z dolarjem padel za 30 odstotkov.

Švica ostaja nevtralna

Sankcijam Zahoda proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino, se ni pridružila Švica. Švica, ki ni članica EU, se pri ukrepanju proti Rusiji sklicuje na svojo dolgoletno nevtralnost.
Neimenovani evropski diplomat v Bruslju je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da je nerazumljivo, da se Švica sklicuje na nevtralnost, ko bi morala kaznovati kršitve mednarodnega prava.

V nedeljo je švicarski predsednik Cassis sicer omenil možnost zamrznitve ruskega kapitala v Švici. Vlada v Bernu bi lahko o tem odločala že danes, odločitev pa bo, kot je dejal, v vsakem primeru v skladu z načeli politične nevtralnosti.

Švicarske banke za Ruse zelo pomembne

Rusija sicer ni pomemben gospodarski partner Švice, so pa švicarske banke pomembne za Ruse. Po podatkih švicarske centralne banke, je bilo lani na računih v švicarskih bankah za 15 milijard frankov (14,5 milijarde evrov) ruskega denarja.

Poleg tega v Švici živi nekaj ruskih oligarhov, med njimi prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina Genadij Timčenko, ki imajo v švicarskih podjetjih tudi poslovne interese.

Pritisk na švicarske oblasti medtem narašča tudi doma. Konec tedna so v Bernu in drugih mestih potekali množični protesti, na katerih so ljudje izražali solidarnost z Ukrajinci in obenem zahtevali ukrepanje švicarske vlade.

 

 

Komentarjev 21
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:17 01.marec 2022.

    Švicarji so ugotovili da ao na poti apetitov diktatorja...in ko pridw do meje, jim milijarde ne bodo koristile

  • kapibara1 17:22 28.februar 2022.

    Se požvižga ? In prav ima ! Ko bi vi vedeli, kako je odregairla na eno izmed bedastih sankcij EU, ko jke poslal tanke, da dokončajo delo...

  • si_rob 15:54 28.februar 2022.

    Marko ne bodi naiven, koliko je še po svetu finančnih oaz. Švica je bila prva v Evropi. ostale pa so posvetu uredili lastniki kapitala. Da se bo to uredilo on končalo lahko samo sanjamo. Ali pa se bo s totalno vojno!!!????