Svet
4 ogledov

Sankcije za Zimbabve

Mugabe in Tsvangirai sta našla skupen jezik. Žurnal24 main
Velika Britanija pripravlja sankcije za člane zimbabvejske vlade, južnoafriški voditelji pa se bodo sestali na izrednem sestanku v državi Swaziland, da bi se pogovorili o krizi v Zimbabveju.

Pritiski na Mugabeja vse bolj naraščajo. Zadnji prihajajo iz Velike Britanije. Ta namreč pripravlja stroge sankcije za člane zimbabvejske vlade. Pozvala je svetovne voditelje, naj sodelujejo, da bi Mugabeja odstranili z oblasti. "Za člane Mugabejevega režima pripravljamo različne sankcije, od finančnih do tistih, povezanih z omejevanjem potovanj," je povedal britanski premier Gordon Brown.

Poudaril je, da edino rešitev za Zimbabvejsko krizo vidi v sodelovanju Združenih narodov in Afriške unije pri spreminjanju režima v državi. Med ukrepi je britanska vlada sprejela tudi prepoved turneje zimbabvejskemu kriket moštvu po Veliki Britaniji. "K temu bomo pozvali tudi druge države," je še povedal Brown. Tiste, ki podpirajo Mugabeja pa je pozval, naj še enkrat razmislijo o svoji poziciji.

Tsvangirai poziva ZN
Tudi opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai je Združene narode pozval, da je treba predsednika Roberta Mugabeja izolirati, Zimbabve pa po njegovih besedah potrebuje tudi mirovne sile, ki bodo varovale prebivalce. Mugabe se je sicer v ponedeljek strinjal z Varnostnim svetom ZN, da obsoja nasilje proti opoziciji in meni, da svobodne in poštene predsedniške volitve niso možne, vendar je odločen, da bodo volitve v petek potekale po načrtih.


V Zimbabveju se med drugim soočajo s 66.000-odstotno inflacijo in z velikim pomanjkanjem osnovnih živil. © EPA

 
Srečanje voditeljev
Sestanek v Mbabaneju je sklicalo vodilno regionalno telo Južnoafriško združenje za razvoj (SADC), ki namerava vršiti mednarodni pritisk na Mugabeja, da bi rešil politično in ekonomsko krizo v državi. Tsvangirai, ki se je iz volitev umaknil in se trenutno nahaja na Nizozemski ambasadi, meni, da se bo Mugabe zlomil, če se mu bodo ostale države uprle. Od ZN pričakuje, da izolira diktatorja Mugabeja in poskrbi za mirovne sile, ki bodo zaščitile prebivalce Zimbabveja. Te sile pa ne bi sprožale novih konfliktov, ampak služile kot nekakšen ščit demokraciji. Poudaril je še, da Zimbabve potrebuje nove volitve. Te bi morale potekati brez nasilja, kar je edina rešitev za državo.

Tsvangirai zahteva tudi pogajanja za politično poravnavo, ki bo državi omogočila, da začne z napredkom. Mugabejevo vlado je tudi pozval, naj takoj izpusti Tendaia Bitija , člana opozicijske stranke MDC, ki je zaprt zaradi domnevne izdaje.

Mugabe pa je napovedal, da bodo volitve v petek potekale kot napovedano. Poudaril je, da jih lahko poskuša ustaviti ves svet, toda o tem, kdo bo predsednik, odločajo prebivalci Zimbabveja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.