Svet
2 ogledov

SARAH PALIN

Pred množico so njeni govori delovali suvereno, v intervjujih in soočenjih pa ji Žurnal24 main

Polno ime: Sarah Louise Heath Palin

Stranka: republikanska

Rojstni datum: 11. februar 1964

Družina: poročena z ljubeznijo iz mladih let Toddom Palinom, s katerim ima pet otrok: tri hčerke in dva sinova. Devetnajstletni sin Track je septembra odšel v Irak, najmlajši sin Trig, rojen letos, ima diagnozo Downovega sindroma. Še ne 18-letna hčerka Bristol je noseča.

Izobrazba: diploma iz komuniciranja in novinarstva z Univerze Idaho.

Veroizpoved: rojena katoličanka, nato se je pridružila skupnosti pentekostalcev, krščanski ločini, ki poudarja osebna izkustva z Bogom.

Politične izkušnje: leta 1992 dejavno vstopi v politiko, med letoma 1996 in 2002 županja mesta Wasilla, od leta 2006 guvernerka Aljaske.

Citat: "Ko Putin obrne glavo in pride v zračni prostor ZDA, kam pride? Na Aljasko! Takoj za mejo smo!" (o tem, da ji bivanje na Aljaski daje potrebne mednarodne politčne izkušnje)

Zanimivosti: Sama sebe imenuje "hokejska mama", torej tipična ameriška žena, ki drži pokonci hišo, moža in otroke. Zelo mlada je vstopila v politiko in v njej s svojo brezkompromisno držo, ki se ne ozira na zlobne jezike, dosegla odmevne rezultate, saj je med drugim postala prva ženska, ki je bila izvoljena na čelo sicer surove Aljaske.

Senator John McCain ji je zagotovil svetovno slavo, ko jo je na republikanski konvenciji presenetljivo imenoval za kandidatko za podpredsednico, kar je znotraj ameriške politične hierarhije sicer predvsem častna funkcija. Palinova je šele druga kandidatka za to mesto v ameriški zgodovini. Po prvotnem navdušenju republikancev nad McCainovo izbiro ženske z obrobja pa so nekateri javni nastopi Palinove pokazali, da zaradi svoje neizkušenosti in neznanja glede številnih perečih vprašanj, na katera bodo morale ZDA odgovoriti v prihodnjih letih, McCainu vendarle bolj škoduje kot koristi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.