Svet
0 ogledov

Šarif se požvižga na pripor

Šarif je nagovoril protestnike, ki so se zbrali pred njegovim domom. Žurnal24 main
Pakistanski opozicijski voditelj in nekdanji premier Navaz Šarif se požvižga na hišni pripor, ki so mu ga odredil oblasti. V več mestih v državi je prišlo do nemirov.
Navaz Šarif je za danes napovedal protest odvetnikov, ki jih je odstavil nekdanji predsednik Pervez Mušaraf in ki jih novi predsednik Asif Ali Zardari kljub obljubam še vedno ni nastavil nazaj na njihove položaje. Zardari je na drugi strani prepovedal protestna zborovanja v največjih pakistanskih mestih, za Šarifa pa uvedel tridnevni hišni pripor.

Šarif odločitve ne namerava spoštovati in je že zapustil stanovanje. Pred svojim domom je nagovoril protestnike in jih pozval, naj ne upoštevajo prepovedi protestnega shoda. "Ne sprejemamo te odločitve. Hišni zapor je nezakonit in nemoralen. Vse te odločitve so neustavne," je dejal Šarif.

Spopadi v Lahoreju
V mestu Lahore je prišlo do spopadov med protestniki in policijo, slednja se je odzvala s solzivcem in gumijevkami. Več deset ljudi so prijeli v bližini Šarifovega doma, kjer se je sicer zbralo več kot 500 protestnikov, ki so vzklikali "Smrt Zardariju" in "Naj dolgo živi Navaz Šarif". Po podatkih policije naj bi v Lahoreju prijeli okoli 200 aktivistov, med priprtimi pa je tudi vodja odvetnikov Aitzaz Asan.

"Lahko se svobodno giba"
Pakistansko notranje ministrstvo je zanikalo poročila o odredbi hišnega pripora za Šarifa in druge opozicijske politike. Notranji minister Reman Malik je za BBC pojasnil, da se Šarif lahko svobodno giba, zaporni nalog pa ne obstaja. Visoki predstavnik pakistanske vlade Rao Iftikar pa je ob tem pojasnil, da so se oblasti odločile omiliti hišni pripor, da bi Šarif lahko nagovoril protestnike in se vrnil domov.

Neizpolnjene obljube
Zardari, mož leta 2007 ubite opozicijske voditeljice Benazir Buto, je po izvolitvi na položaj septembra lani obljubil, da bo v enem mesecu na položaj znova postavil odstavljene sodnike, vendar pa obljube ni izpolnil.

Pakistanska policija je s protestniki v Karačiju nasilno obračunala že v četrtek, ko so proti Zardariju protestirali odvetniki v črnih togah in predstavniki opozicije. Pakistansko vrhovno sodišče je Šarifu konec februarja prepovedalo tudi kandidiranje na volitvah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.