Svet
6 ogledov

Šarif že razglasil zmago

Navaz Šarif Reuters
Nekdanji premier Navaz Šarif in njegova Muslimanska liga so razglasili zmago na sobotnih parlamentarnih volitvah v Pakistanu.

Po za zdaj sicer neuradnih podatkih je jasno, da je na volitvah zmagal Navaz Šarif, ki se bo tako že tretjič doslej povzpel na premierski položaj. Prvič je vlado vodil med letoma 1990 in 1993, drugič pa od leta 1997 do 1999. Leta 1993 ga je z oblasti odnesla korupcija, leta 1999 pa vojaški udar.

A po drugi strani mu ni uspelo doseči absolutne večine in bo za oblikovanje vlade potreboval koalicijskega partnerja. Šarif je že pozval vse politične stranke, naj se mu pridružijo pri reševanju ogromnih problemov, od političnih do gospodarskih, ki jih ima država.

Šarifova desnosredinska Muslimanska liga (PML-N) naj bi si glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je objavila televizijska mreža Geo, v 342-članski narodni skupščini zagotovila 126 sedežev. Šarifov največji tekmec Imran Kan in njegova stranka PTI naj bi si zagotovili 34 poslanskih mandatov, medtem ko je doslej vladajoča Stranka pakistanskega ljudstva (PPP) Bilavala Buta, sina karizmatične Benazir Buto, doživela boleč poraz – s 125 sedanjih sedežev je padla na vsega 32.

Volitve so sicer spremljali napadi talibanov in nasilje. Po zadnjih podatkih je bilo v dveh bombnih napadih ubitih najmanj 24 ljudi. 

Kljub temu je bila udeležba na volitvah razmeroma visoka – na volišča je prišlo okoli 60 odstotkov od skupno 86 milijonov volilnih upravičencev, ki so ob poslancih narodne skupščine izbirali tudi predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.