Svet
6 ogledov

Sarkozy Alzacijo "vrnil" Nemčiji

(Foto: Reuters)
1/2
Žurnal24 main
Francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju se je pripetil neljub spodrsljaj. Francosko pokrajino Alzacijo je umestil v Nemčijo.

Nicolas Sarkozy je med nagovorom kmetom v mestu Truchtersheim, ki je 24 kilometrov oddaljeno od nemške meje, razkril ukrepe, s katerimi namerava zaščititi njihove prihodke. "Lahko sprejmem nelojalno konkurenco Kitajske ali Indije, a ne od Nemčije. Tega ne govorim samo zato, ker sem v Nemčiji."  Temu je hitro dodal: "Sem v Alzaciji.“

Kljub hitremu popravku napake, ga je del množice izžvižgal. Napako je poskusil obrniti na šalo: "Vidite, da imam razlog, da začnem delati na odvisnosti (od držav, op. p.)." Spodrsljaj si lahko ogledate v videu.

Nacionalnost je v Alzaciji občutljiva tema, saj gre za regijo, ki sta si jo v zgodovini lastili tako Francija kot Nemčija. Francoski kralji so regijo pripojili svojemu kraljestvu v 17. stoletju, leta 1870 pa so jim jo odvzeli Nemci. Francija jo je po prvi svetovni vojni spet pripojila k državi, a so jo nemške sile zasedle leta 1940. Francoske sile so regijo s pomočjo ameriške vojske dokončno osvobodile leta 1944.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.