Svet
6 ogledov

Sarkozy: J*** Britance!

Gordon Brown je želel za Veliko Britanijo tako sedež predsednika EU kot vplivni Žurnal24 main
Na dan je prišel oster spor, ki se je razvnel med britanskim premierjem Brownom, francoskim predsednikom Sarkozyjem in predsednikom Evropske komisije Barrosom. Padale so tudi psovke.

Antohony Seldon je objavil knjigo o nekdanjem britanskem premierju Gordonu Brownu in njegovemu fiasku pri poskusu pridobitve pomembnih bruseljskih služb za Veliko Britanijo. Končalo pa se je v prekinitvi odnosov s predsednikom Francije Nicolasom Sarkozyjem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Med iskanjem osebe, ki bi postal predsednik Evropskega sveta, se je venomer omenjal Brownov premierski predhodnik Tony Blair. London je potreboval še soglasje Pariza in Berlina. A lanskoletni sestanek Browna in Sarkozyja je zašel s smeri, ko je Brown od Sarkozya v Elizejski palači  zahteval, da Veliki Britaniji pripada tudi stolček komisarja za notranje trge.

Sarkozy je potem, ko mu je Brown povedal zahtevo, menda otrpnil: "To mesto sem želel za Francijo."
"Ne, ne, položaj mora pripadati nam," mu je odločno odgovoril Brown.

Sarkozy ga je izigral
Po tem pogovoru je Sarkozy z besedami "J*** Britance" sklenil popolnoma ignorirati uradni London in se ni več odzival na Brownove telefonske klice. Kot poroča Daily Mail, je Sarko pridobil na svojo stran nemško kanclersko Angelo Merkel, ki sta pri vodju evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu zlobirala ne samo položaj komisarja za notranje trge v korist Michela Barnierja, temveč se je Blair lahko obrisal pod nosom za položaj neuradnega predsednika Evrope. To je 1. decembra lani postal prej malo znani Belgijec Herman Van Rompuy.

Britancem je ostal le tolažilni stolček visokega predstavnika EU za zunanje zadeve, to je postala Catherine Ashton. Vplivni ter antifrancosko nastrojeni Peter Mandelson pa je popolnoma izvisel in ni postal komisar za notranji trg, kar si je Brown po potrebi tudi na škodo Blaira določil kot poglavitni cilj pred začetkom pogajanj s Sarkozyjem. Tako pa je ostal brez obeh položajev.

Barrosa nadiral kot šolarčka
Brownu je to dvignilo pokrovko in je najprej po telefonu z vsemi mogočimi besedami nadiral Ashtonovo, nato pa je poklical še Barrosa in mu brez dlake na jeziku in ob pomoči sočnih besed očital, da je izdajalec.

Pretreseni Barroso po pisanju Seldona z Brownom od takrat praktično ni spregovoril več, Sarkozy pa je ob prvi priliki po zanj uspešni razdelitvi stolčkov dejal, da so "Britanci velike zgube."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.