Svet
3 ogledov

Sarkozy mlajši za župana

Jean Sarkozy z Marie-Cecile Menard and Arnaudom Teullejem ob napovedi kandidatur Žurnal24 main
Jean Sarkozy, sin francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, bo kandidiral za župana pariškega luksuznega predmestja Neuilly-sur-Seine.

21-letni študent prava, drugi od treh sinov francoskega predsednika, je danes napovedal, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah nastopil z lastno listo kandidatov, na vrhu katere bo njegovo ime. Tako se bo potegoval za mesto župana pariškega elegantnega predmestja Neuilly-sur-Seine, kjer je ta položaj več let zasedal tudi njegov oče.

Ta napoved je usmerjena predvsem proti nekdanjemu tesnemu sodelavcu predsednika, tiskovnemu predstavniku Davidu Martinonu, ki se bo za župansko mesto potegoval kot prvi kandidat na listi Sarkozyjeve vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP). Zaradi slabih rezultatov v zadnjih javnomnenjskih raziskavah je bil Martinon deležen ostrih kritik znotraj UMP, nad njegovo kandidaturo pa je padla senca dvoma.

Jean Sarkozy je nato danes sporočil, da bo s še dvema političnima zaveznikoma oblikoval svojo listo ter da prekinja dosedanje zavezništvo z Martinonom. Ta je bil med drugim deležen kritik, ker se je v Neuilly preselil šele pred kratkim. Kot poudarja Jean, Neuilly " zahteva ljudi, ki so nanj globoko navezani, ki jih pozna in katerim zaupa". Iz urada predsednika Sarkozyja napovedi njegovega sina zaenkrat ne komentirajo.

Lokalne volitve, ki bodo v okoli 36.000 francoskih mestih, krajih in vaseh potekalo čez približno mesec dni, bodo prve vsedržavne volitve, odkar je maja lani v Elizejsko palačo prišel Sarkozy. Nekateri v njegovi konservativni UMP se bojijo, da bodo kandidati stranke na tokratnih volitvah kaznovani za nezadovoljstvo volivcev s Sarkozyjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.