Svet
5 ogledov

Sarkozy se je opravičil

Protestniki ne nameravajo niti do prvih volitev trpeti premierja iz vrst nekdanj Žurnal24 main
Na ulicah znova na tisoče protestnikov. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy priznal, da so podcenjevali jezo Tunizijcev.

Pred poslopjem tunizijske vlade se je danes znova zbralo več tisoč protestnikov, ki jih je skušala policija razgnati s solzivcem. V več uradih in šolah pa so začeli stavko, s katero protestirajo proti vladi narodne enotnosti.

Stavko je sklical sindikat tunizijskih delavcev, znan kot UGTT, ki ne priznava vlade, v kateri je več ministrov nekdanjega režima, med njimi tudi premier Mohamed Ghannouchi.

Ta odstop zavrača in vztraja, da bo na položaju ostal do volitev, ki naj bi bile v roku šestih mesecev. V Tuniziji naj bi bilo sicer čedalje več pozivov h koncu protestov in umiritvi razmer v državi.

V Franciji "podcenjevali jezo"
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes priznal, da so v Parizu podcenjevali jezo tunizijskega naroda. Obenem je Sarkozy zadržanost Francije ob naraščanju protestov, ki so privedli do odhoda Zina El Abdina Ben Alija, utemeljil z besedami, da se ta država ni mogla vmešavati v notranje zadeve Tunizije, sicer nekdanje kolonije.

Nekdanji tunizijski predsednik je skušal najprej pobegniti v Francijo, kjer ga niso želeli sprejeti, zato se je zatekel v Savdsko Arabijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.