Svet
8 ogledov

Sarkozy si želi tesnejših vezi z Rusijo

nicolas sarkozy Žurnal24 main
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je predlagal vzpostavitev rusko-evropskega gospodarskega območja. Meni, da bi se Evropejci in Rusi morali približati drug drugemu.

Sarkozy je predlog o skupnem gospodarskem območju podal v ruskem Sankt Peterburgu, kjer poteka svetovni gospodarski forum. "Prepričan sem, da morata Evropa in Rusija strateško zelo tesno sodelovati v duhu medsebojnega zaupanja," je v govoru ob koncu foruma dejal Sarkozy. "Hladne vojne je konec. Zid je padel. Rusija je velika sila, sosedje smo, moramo biti prijatelji, moramo se približati drug drugemu," je dodal.

Pri tem je podprl tudi podprl idejo ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva o tesnejšem sodelovanju med Rusijo in Zahodom na področju varnosti oziroma na področju boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Medvedjev in Sarkozy naj bi danes po napovedih dosegla dogovor o sodelovanju francoske družbe Gaz de France pri plinovodu Južni tok. Podpisala naj bi tudi več pogodb o prodaji vlakov ruskim železnicam in nakupu desetih ruskih vesoljskih plovil Sojuz s strani francoske vesoljske družbe Arianespace.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.