Svet
11 ogledov

Sarkozyja pesti "romska težava"

sarkozy_325 Žurnal24 main
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je sklical krizni sestanek zaradi naraščajočega nasilja med Romi in policijo.

Sarkozy je sestanek ministrov in policijskih načelnikov sklical, da bi pregledali nastali položaj "potujočih ljudi in Romov ter težave, ki jih določeni člani teh skupnosti predstavljajo javnemu redu in miru“, piše Daily Telegraph.

Sklic sestanka je spodbudil dogodek minuli teden, ko so zamaskirani vandali s sekirami napadli policijsko postajo v Saint-Aignanu, poškodovali še nekaj drugih stavb in zažgali nekaj avtomobilov, potem ko so policisti ustrelili Roma, ki naj bi se z avtomobilom namenoma zaletel v policijsko vozilo.

Zagovorniki pravic Romov UFAT so se že pritožili, da Sarkozyjev pristop stigmatizira manjšinske skupine in ne loči med francoskimi potujočimi skupinami ter etničnimi Romi. Ti naj bi tako še enkrat postali grešni kozli politikov in elite, ki se zapleta v finančne škandale.

Sarkozy je minuli teden tako napovedal vojno kriminalu, ki se je v delu nanašala na incident z Romi, delno pa na nepovezane izgrede v revni četrti Grenobla. UFAT je ob tem napovedal tožbo proti predsedniku, če bo nadaljeval s svojo vojno napovedjo, saj naj bi spodbujal rasno nestrpnost.

Notranji minister Brice Hortefeux je po sestanku zatrdil, da nobena celotna skupina ne bo tarča ukrepov. Pri tem pa se je vprašal, ali naj oblasti zakopljejo glavo v pesek ob določenih nesprejemljivih oblika vedenja v romski skupnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.