Svet
14 ogledov

Šaron gre domov

(Foto: EPA)
1/5
Žurnal24 main
Nekdanjega izraelskega premierja Ariela Šarona, ki je že skoraj pet let v komi, bodo iz bolnišnice blizu Tel Aviva premestili v domačo oskrbo.

Skrb za Šarona bodo prevzeli njegovi svojci in negovalno osebje. Odkar je v komi, je bil nekdanji premier že večkrat na svojem domu v puščavi Negev. Svojci so se sicer kar dve leti upirali temu, da bi zanj skrbeli na domu. Razlogi za to niso znani.

Odbor za finance izraelskega parlamenta je pred dnevi odobril 320 tisoč evrov sredstev za nadaljnje leto oskrbe Šarona. Časnik Haartz poroča, da je Šaron v bolnišnici Šeba v sobi, ki je sicer namenjena dvema človekoma. Zanj 24 ur na dan skrbi medicinska sestra, sobo varujejo varnostniki, za dodatno varnost pa naj bi poskrbeli z nadzornimi kamerami.

Kontroverzna oseba
Šaron je v komi od možganske kapi 4. januarja 2006. 82-letnika vse od takrat umetno ohranjajo pri življenju.

Šaron je bil predsednik izraelske vlade med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.