Svet
17 ogledov

Satelit ne bo padel na Evropo

Satelit Shutterstock
Evropska vesoljska agencija (ESA) je sporočila, da je padec satelita Goce na ozemlje Evrope izključen.

Potem ko je italijanska civilna zaščita danes posvarila pred možnostjo, da bi ostanki evropskega satelita padli na njeno ozemlje, je predstavnik Evropske vesoljske agencije (ESA) Robert Meisner zatrdil, da je padec satelita Goce na ozemlje Evrope izključen. Verjetno bodo njegovi deli pristali v Tihem oceanu, na Antarktiki ali Avstraliji.

ESA pričakuje vstop satelita v atmosfero nocoj med 19.30 in 1.00 v ponedeljek. "Doslej je letel zelo stabilno," je še povedal Meisner v italijanskem kraju Frascati.

Tudi italijanska civilna zaščita je popoldne sporočila, da je po najnovejših izračunih padec ostankov evropskega satelita na ozemlje Italije izključen. Nekaj ur pred tem so sicer prebivalce opozorili, da drevi ali v ponedeljek zjutraj obstaja minimalna možnost, da bi se to zgodilo.

Rusko obrambno ministrstvo je že pred tem ocenilo, da satelit ne bo padel na rusko ozemlje, ampak najverjetneje v Tihi ocean.

Več deset delov bo padlo na Zemljo

Gre za več kot tono težak znanstveni satelit, ki bo po vsej verjetnosti strmoglavil na Zemljo, potem ko bo po koncu svoje misije razpadel, je v petek sporočila ESA.

Strokovnjaki so zatrdili, da je tveganje za ljudi ob strmoglavljenju delcev izredno majhno. Bo pa več deset delov s skupno težo približno 200 kilogramov preživelo prehod skozi atmosfero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V orbiti od 2009

Satelit so v orbito poslali leta 2009, da bi med drugim preučeval spremembe morske gladine. Satelitu je 21. oktobra zmanjkalo goriva, zaradi česar je ostal brez energije, da bi lahko ostal v nizki zemeljski orbiti.

Svoje delo je opravljal na višini 224 kilometrov nad zemeljskim površjem, kar je sicer najnižje doslej za raziskovalni satelit. 350 milijonov evrov vredna misija pa je trajala dvakrat dlje od prvotno načrtovanih 20 mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.