Svet
22 ogledov

Satelit tik pred strmoglavljenjem

Satelit Rosat DLR
Predvidoma jutri bo na Zemljo padli ostanki nemškega satelita. Nekaj delov je tako robustnih, da bodo „preživeli“, vendar je možnost, da bi kateri od njih zadel človeka majhna.

Zelo podoben scenarij smo doživeli že konec septembra, ko so na Zemljo padli ostanki ameriškega satelita v velikosti avtobusa. Končali so nekje v Tihem oceanu. 

Tokrat bodo ob Zemljo treščili ostanki nemškega satelita v velikosti avtomobila. Najverjetneje se bo to zgodilo v nedeljo, lahko pa tudi dan ali dva kasneje.  kam bodo padli znova ni mogoče napovedati. Strokovnjaki pa spet mirijo, da so možnosti, da bi kakšen od ostankov zadel človeka  majhne. Po pisanju spletne strani space.com naj bi bile možnosti, da bi kakšne ostanek zadel nekoga nekje na Zemlji okoli 1:2000. To pomeni, da je tveganje večje kot pri satelitu, ki je padel septembra: tam so bile možnosti 1:3200.

Vesoljske agencije spremljajo njegovo gibanje, kam bodo padle razbitine, pa bodo lahko napovedali le nekaj ur, preden se bo to dejansko zgodilo, predvidoma bodo padle nekam v vodo.

Največji odpadek: teleskopsko ogledalo

Satelit Rosat bo v atmosfero stopil s hitrostjo okoli 28.000 kilometrov na uro. Po zadnjih ocenah bi lahko površje Zemlje doseglo do 30 kosov, ki naj bi skupaj tehtali okoli 1,7 tone. Največji kos bo verjetno teleskopsko ogledalo, ki je zelo odporno na vročino.

Rostat, čigar skupna teža znaša 2,7 tone, so sicer izstrelili v vesolje leta 1990 v okviru skupne misije Nemčije, ZDA in Velike Britanije.



Komentarjev 2
  • čistun 19:26 22.oktober 2011.

    zakaj ste spremenili plemeniti naslov prispevka?????????????

  • čistun 18:21 22.oktober 2011.

    zadAne? ali je to nov sklon ali beseda? morda čefurativ ali fužilnik?????????????????