Svet
9 ogledov

Sauerland, grešni kozel. Odstopi!

1/5
Žurnal24 main
Pred mestno hišo v Duisburgu se je zbralo kakih 200 protestnikov, ki so zahtevali odstop župana Adolfa Sauerlanda ter nosili plakate z napisi: "Kdo je kriv?" v krvavo rdeči barvi.

 

Fotografije protesta si oglejte TUKAJ.

 

Notranji minister nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralf Jäger je opozoril na politično-moralno odgovornost za sobotno tragedijo in menil, da bi bilo dobro Sauerlandu svetovati, naj zelo hitro odgovori na vprašanje o lastni moralni odgovornosti.

Sauerland je že kmalu po tragediji sporočil, da zaenkrat ne namerava odstopiti, saj je treba po njegovem najprej počakati na ugotovitve uradne preiskave, šele nato pa se lahko pogovarjajo o osebni odgovornosti. Pred mestno hišo v Duisburgu se je zbralo kakih 200 protestnikov, ki so zahtevali njegov odstop. V zadnjih dneh, ko se pritisk nanj krepi z vseh strani, se župan v javnosti ni pokazal.

Gre za politično odgovornost
Župan je med drugim zanikal, da bi podpisal kakršnokoli dovoljenje za organizacijo Parade ljubezni, na kar pa se je med drugim ostro odzval predsednik sindikata nemške policije Rainer Wendt. Kot je opozoril, je popolnoma nepomembno, ali je župan postopek podpisal sam. "To je bistvo politične odgovornosti, da ni vezana na osebno neustrezno ravnanje, ampak na hude napačne odločitve na področju, ki je v pristojnosti politika," je dejal.

Vmesno preiskovalno poročilo, ki so ga objavili v sredo, je sicer za tragedijo na Paradi ljubezni okrivilo predvsem organizatorje festivala. Ti med drugim niso v celoti upoštevali predvidenega varnostnega načrta, saj niso priskrbeli zadostnega števila varnostnega osebja ter niso odprli več vhodov, zaradi česar se je na zahodnem vhodu pred predorom, kjer je nato prišlo do tragedije, nakopičilo okoli 20.000 ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.