Svet
2 ogledov

Schettino: Tudi jaz sem žrtev

Kapitan Costa Concordie. Reuters
Spregovoril je kapitan nasedle Coste Concordie. Pravi, da mu je žal za nesrečo, da je tudi sam žrtev, še vedno pa trdi, da ni pobegnil z ladje in je naredil vse, da bi rešili potnike.

Ko je vprašanje naneslo na najmlajšo žrtev – petletno deklico – se je Francesco Schettino, kapitan Coste Concordie, katere nesreča je zahtevala  32 življenj, zlomil in ni mogel več odgovarjati.

Prvič po nesreči je namreč dal intervju. Kar mu leži na duši, je razkril na eni od televizijskih postaj nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Da bi mu šlo lažje, pa naj bi za ekskluzivni intervju dobil kar 50 tisoč evrov.

Schettinu so pred nedavnim ukinili hišni pripor, vseeno pa ne sme zapustiti domačega kraja. Sodijo mu zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, povzročitve brodoloma in ker je ladjo zapustil pred evakuacijo vseh potnikov. Skupno mu grozi najmanj 25 let zapora.

Zaradi njega manj žrtev

V intervjuju je povedal, da pogosto misli na žrtve, nesrečo obžaluje, označil jo je za banalno, vendar poudaril, da je žrtev tudi sam.

Krivdo občuti, ker ga je tik pred nesrečo zmotil telefonski klic in ga ni bilo na mostu, ko se je ladja začela potapljati. "V tistem trenutku sem šel na poveljniški most in naročil ročno navigacijo. Vendar v tistem trenutku ladje nisem vodil jaz, ampak častnik," je med drugim dejal. Trdi celo, da je mnogo življenj rešil s tem, ko je zaplul v tako nizko vodo.

Pojasnjeval je tudi svoje razmerje s prikupno Moldavijko: dejal je, da ni bila njegova ljubimka, pač pa sta bila prijatelja, in potrdil, da sta pred trkom večerjala skupaj.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:08 10.oktober 2012.

    Seveda da si, Romunske radodajke !