Svet
10 ogledov

Schmitt novi madžarski predsednik

Nova ustava bo stopila v veljavo 1. januarja 2012. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Poslanci madžarskega parlamenta so za novega predsednika države izvolili kandidata Fidesza Pala Schmitta.

Madžarski poslanci so po pričakovanju za naslednika Laszla Solyoma izvolili Pala Schmitta. Zanj je glasovalo 263 od 386 poslancev.

Drugi kandidat za predsednika Andras Balogh je prejel 59 glasov. 68-letni Schmitt bo predsedniško mesto uradno zasedel 5. avgusta, ko se Solyomu izteče mandat.

Ekonomist, olimpijski prvak in diplomat

Schmitt je večji del svoje kariere posvetil športu, bodisi kot uspešen športnik bodisi kot funkcionar Mednarodnega olimpijskega komiteja. Po prepričljivi zmagi njegove stranke Fidesz na nedavnih volitvah je postal predsednik parlamenta, a je na tem položaju ostal le nekaj tednov.

Kritiki se bojijo, da se bo Schmitt, ki ga je na položaj predlagala desnosredinska stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, preveč prilagajal interesom vladajoče stranke. Fidesz v parlamentu že tako razpolaga z dvotretjinsko večino, ki mu odpira prosto pot za sprejem reform in sprememb ustave.

Schmitt trenutno velja za enega bolj priljubljenih madžarskih politikov. Rodil se je 13. maja 1942 v Budimpešti. Po diplomi iz ekonomije se je posvetil tudi sabljanju in postal eden uspešnejših madžarskih športnikov, ki ima v svoji zbirki dve zlati olimpijski odličji z iger leta 1968 in 1972 ter dva naslova svetovnega prvaka.

Po uspehu v športu je Schmitta karierna pot leta 1983 zanesla v Mednarodni olimpijski komite, med drugim v njegov izvršni odbor, šest let kasneje pa je v vlogi predsednika prevzel vodenje Madžarskega olimpijskega komiteja. Tuje mu niso niti izkušnje v diplomaciji, saj je bil med drugim veleposlanik Madžarske v Madridu in nato še v Bernu.

S podporo desnosredinske stranke Fidesz se je kot neodvisni kandidat leta 2002 potegoval za župana madžarske prestolnice. Leto kasneje se je stranki Viktorja Orbana tudi uradno pridružil in do leta 2007 med drugim opravljal naloge podpredsednika stranke. Na listi stranke Fidesz je bil dvakrat izvoljen v Evropski parlament, in sicer leta 2004 in 2009, ter bil med drugim podpredsednik Evropskega parlamenta.

Evropsko kariero je zapustil po tem, ko je bil po prepričljivi zmagi Fidesza na parlamentarnih volitvah maja izvoljen za predsednika madžarskega parlamenta, ki pa ga sedaj po le nekaj tednih zapušča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.