Svet
418 ogledov

Scholz v Pekingu s Xijem

Olaf Scholz Xi Jinping Profimedia
Nemški kancler Olaf Scholz se je danes v Pekingu srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki je dejal, da obisk "krepi praktično sodelovanje" Kitajske in Nemčije, poročanje kitajske televizije CCTV povzemajo tuje tiskovne agencije.

Nemški kancler Olaf Scholz je poudaril, da želi še naprej razvijati gospodarsko sodelovanje s Kitajsko kljub različnim pogledom. "Želimo se pogovoriti tudi o tem, kako lahko še naprej razvijamo naše sodelovanje na drugih področjih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Scholz in pri tem omenil podnebne spremembe in varnost preskrbe s hrano.

"Menimo, da bo obisk okrepil medsebojno razumevanje in zaupanje, poglobil praktično sodelovanje na različnih področjih ter oblikoval trdne načrte za razvoj kitajsko-nemških odnosov v naslednji fazi," pa je po poročanju televizije CCTV dejal kitajski predsednik Xi Jinping.

Nemški kancler je obiskal Peking kot prvi voditelj ene od držav članic EU in skupine G7 po izbruhu pandemije covida-19. S Xi Jinpingom naj bi se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pogovarjala o številnih vprašanjih, med drugim o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju med Nemčijo in Kitajsko, ruski invaziji na Ukrajino in napetostih glede statusa Tajvana.

"Dobro je, da lahko tukaj izmenjamo mnenja o vseh vprašanjih, tudi o tistih, na katera imamo različne poglede," je še dejal kancler.

Scholz, ki se bo danes srečal tudi s kitajskim premierom Li Keqiangom, se sicer zaradi obiska sooča s kritikami, zaskrbljeni pa so tudi v nemški koaliciji.

Zaskrbljenost je med drugim izrazila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock iz stranke Zelenih, ki je pred obiskom dejala, da se napake Nemčije, storjene v preteklosti z Rusijo, ne smejo ponoviti. Ob tem je Scholza opomnila, da je njegova vlada na oblast prišla z obljubo, da bo spremenila strategijo do Kitajske, poroča britanski BBC.

Kanclerja v Pekingu spremlja gospodarska delegacija, v kateri so med drugim vodilni predstavniki podjetij Volkswagen, BASF in Deutsche Bank. Obisk bo sicer trajal le enajst ur.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 07:21 04.november 2022.

    Tale bo uničil Nemčijo!!!