Svet
4 ogledov

Schulz novi predsednik EP

Martin Schulz Reuters
Evropski poslanci so danes v prvem krogu tajnega glasovanja v Strasbourgu za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili nemškega socialdemokrata Martina Schulza.

Ta je v govoru po izvolitvi evropskim poslancem in državljanom obljubil, da se bo boril za njihove pravice, ter posvaril, da je prvič v zgodovini EU njen propad realna možnost.

Schulz je na današnjem glasovanju prejel 387 od 670 veljavnih glasov. Za Britanca Nirja Devo iz vrst konservativcev in reformistov je glasovalo 142 poslancev, za Britanko Diano Wallis pa 141.

Schulz je po izvolitvi za dveinpolletni mandat izrazil upanje, da ne bo razočaral tistih, ki so mu zaupali svoj glas, in da bodo tisti, ki ga niso volili, pozitivno presenečeni. Evropskim poslancem je še obljubil, da bo predsednik vseh njih in da bo branil njihove pravice.

Zahvalil se je tudi svojemu predhodniku Jerzyju Buzku, ki ga je označil za edinega predsednika kakšne evropske institucije, ki je izšel iz osvobodilnih gibanj v Vzhodni Evropi ter tako "simboliziral zmagoslavje demokracije".

"Evropa preživlja viharne in težke čase"

Nemec je priznal, da mandat 14. neposredno izvoljenega predsednika Evropskega parlamenta začenja s tesnobo, saj Evropa preživlja viharne in težke čase. "Moje starše je vodila misel, da mora njihovim otrokom iti bolje kot njim. In nam gre. A za naše otroke to ni več tako samoumevno," je podaril in omenil naraščajočo brezposelnost in revščino.

"Razvil se je sistem, v katerem je vtis, da imajo anonimne bonitetne hiše iz New Yorka večjo moč kot demokratično izvoljene vlade in parlamenti," je bil kritičen do sedanjega dogajanja v finančnem svetu. Ta kriza zaupanja v politiko in njene institucije po njegovih besedah ogroža tudi "vero v evropski projekt".

"Ljudi zanima preživetje, prihodnost otrok"

Poudaril je, da je Evropski parlament prostor za zastopanje interesov ljudi. Ljudje v EU se po njegovem mnenju ne zanimajo za institucionalne razprave, zanima jih preživetje, prihodnost otrok, zdrava hrana, čisto okolje. Kot je poudaril, volivci upravičeno pričakujejo, da se bodo evropski poslanci borili zanje.

Schulz je tudi opozoril, da je prvič v zgodovini EU njen propad realna možnost, in bil znova kritičen do dejstva, da se v EU pomembne odločitve sprejemajo za zaprtimi vrati.

Dejal je še, da bi morale članice EU sodelovati med seboj. "Tu ne gre več za to, da bo eden pridobil, če drugi izgubi. Bodisi vsi dobimo bodisi vsi izgubimo," je poudaril. "Skupnostna metoda je duša Unije," je dodal.

"Ne bom udoben predsednik"

Po mnenju novega predsednika Evropski parlament potrebuje tudi razpravo o svojem delu. "Dobro lahko delujemo le, če bomo pometli pred svojim pragom," je poudaril Schulz.

"Ne bom udoben predsednik," je še napovedal Nemec, ki je v evropskih krogih znan tudi kot človek brez dlake na jeziku. Pojasnil je, da se bo kot predsednik tudi prepiral, če bo treba braniti državljane. "Poskušal bom obuditi navdušenje za EU," je še napovedal.

Komentarjev 1
  • mirko 13:37 17.januar 2012.

    Presednik evropskega parlamenta prizna, da je razpad EUja realna možnost, naši vrli "pametni" ekonomisti pa še vedno trdijo nasprotno. NOJI !!!