Svet
48 ogledov

Schulz odpovedal glasovanje o TTIP

TTIP EPA
Predsednik evropskega parlamenta je preložil za danes napovedano glasovanje o priporočilih glede prostotrgovinskega in investicijskega sporazuma.

Prostotrgovinski in investicijski sporazum (TTIP), o katerem se pogajata EU in ZDA, je v Evropi močno sporna tema. Na to kaže tudi včerajšnje dejanje predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, ki je preložil za danes napovedano glasovanje o priporočilih za TTIP. Četudi glasovanje parlamenta na tej točki za pogajanja ni ključno, kaže na to, kako sporen je TTIP postal v Evropi.

Včeraj zgodaj zjutraj so poslanci evropskega parlamenta prejeli pošto generalnega sekretarja evropskega parlamenta Kristiana Knudsna, v kateri je zapisano, da se je Schulz zaradi velikega števila amandmajev odločil, da bo zaprosil pristojni odbor, da se sestane in obravnava predloge sprememb, zato plenarno glasovanje o priporočilih glede TTIP danes opoldne ne bo potekalo.

Emma McClarkin, članica politične skupine konzervativcev in reformistov (ECR) iz Velike Britanije je dejala, da je to slaba novica za trgovinski sporazum, s katerim bi po njeni oceni pridobili tako potrošniki kot podjetja po vsej Evropi. "EU parlament je bil pripravljen glasovati, vendar je predsednik Schulz umaknil glasovanje, da bi rešil sramoto socialistične skupine," je povedala. Poslanec Christofer Fjellner iz Evropske ljudske stranke je dejal, da v 11 letih, odkar dela v tej hiši, česa takega še ni doživel.

Opozarjajo pred poslabšanjem standardov

Zagovorniki TTIP poudarjajo, da je treba odstraniti trgovinske ovire, nasprotniki pa opozarjajo na nevarnost poslabšanja evropskih varnostnih standardov in na netransparentnost pogajanj. Na okoljski nevladni organizaciji Umanotera pravijo, da praksa že kaže, da bo TTIP posegel v standarde, čeprav nas Evropska komisija opozarja na nasprotno. V Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da konkurenčnost ne sme iti na račun zdravstvenih in okoljskih standardov in delavskih pravic.

Komentarjev 3
  • erikkk 10:37 11.junij 2015.

    pred katerim poslabšanjem standardov že zagovorniki TTIP opozarjajo .. me zanima ker idiot tem zagovornikom vrjame ...za dnar so prpravljeni še zemljo rastrelip pa govorit da je to dobro za ljudi ...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:21 10.junij 2015.

    TTIP = še bolj neposredna vladavina korporacij nad demokracijo

  • sweetdogs 12:37 10.junij 2015.

    TTIP = smrt na obroke za Evropejce