Svet
12 ogledov

Še 15.000 brezposelnih in davek na nepremičnine

Protesti Grčija EPA
Varčevalni paket: 15.000 novih brezposelnih in davek na nepremičnine.

Grški parlament je potrdil nov varčevalni paket, ki med drugim predvideva znižanje števila javnih uslužbencev. Sprejetje zakonodaje je bil sicer pogoj za sprostitev posojila v višini 8,8 milijarde evrov. Odločanje so spremljali tudi protesti, poročajo tuje tiskovne agencije.


Po poročanju tujih tiskovnih agencij so tako grški parlamentarci podprli zakonodajo, ki predvideva odpuščanje in upokojevanje 15 tisoč zaposlenih v državnih organih do konca leta 2014. Uvaja pa tudi novi davek na nepremičnine.

Zakonodajni sveženj predvideva prestrukturiranje javnega sektorja v skladu s smernicami t. i. trojke - Evropske centralne banke (ECB), Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske komisije.

Trojka in grške oblasti so namreč sredi aprila dosegle dogovor o gospodarskih in finančnih politikah, ki so potrebne za dosledno izvajanje reformnega programa. Dogovorili so se o sprostitvi novega obroka posojila v višini 8,8 milijarde evrov, medtem ko so se grške oblasti zavezale k nadaljnjim rezom v javnem sektorju.

Pred parlamentom je v večernih urah sicer po poročanju tiskovnih agencij več tisoč ljudi protestiralo proti načrtovanim množičnim odpuščanjem.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:39 29.april 2013.

    Razprava "Vstaja in politični sistem"Pogovor je usmerjal dr. Lojze Ude, v omizju pa so sodelovali dr. Vesna Vuk Godina, Rok Kogej, dr. Rastko Močnik, dr. Ciril Ribičič, dr. Samo Uhan ter dr. Andraž Teršek.http://za-misli.si/video-svet/942-razprava-vstaja-in-politicni-sistem