Svet
103 ogledov

Se bo sladoled podražil?

vanilija sladoled Profimedias
Slaba letina vanilije bi lahko povzročila dvig cen sladoleda.

Cene vanilije so poskočile v nebo. V primerjavi z lanskim letom je treba zanjo odšteti skoraj 150 odstotkov več, potem ko so na Madagaskarju, kjer je pridelajo največ, imeli zelo slabo letino. "Cena se je v zadnjem mesecu podvojila. Februarja smo plačevali 35 evrov za liter, zdaj pa 76," je za The Guardian povedal Charlie Thuillier iz podjetja Oppo. 

Glavni proizvajalci vanilije, ki se uporablja v prehranske namene, so Madagaskar, Mehika in Tahiti. Gre za drugo najdražjo začimbo. Razlog tiči v načinu rasti in pridelave. Rastlino, ki spada v družino orhidej, se ročno oprašuje. Vsak cvet se za nekaj časa odpre le en dan v sezoni. Če takrat rastlina ni oprašena, se ne bo razvil strok. Ko so stroki obrani, celoten proces sušenja traja med tremi in šestimi meseci. 

Cena vanilije se je začela dvigovati v letih 2012 in 2013, pravi analitik Jara Zicha. Dvig cen bodo najbolj občutili proizvajalci sladoledov, saj je vanilija najdražja sestavina v procesu izdelave. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da v času višjih cen kmetje prej pobirajo pridelek, zaradi česar ta nima tako intenzivnega okusa. "Po nekaterih podatkih so pridelovalci vanilije na Madagascarju prezgodaj pobrali lansko letino, ker so se bali tatov. Prezgodnje pobiranje in nezadostno sušenje je pripeljalo do slabše kakovosti," meni Zicha. Zaradi kombinacije obojega nekateri proizvajalci posegajo po sintetičnih nadomestkih. 

Letošnja letina naj bi bila boljša, zaradi česar bi se lahko cene v zadnjem četrtletju spet znižale. 

Komentarjev 4