Svet
9 ogledov

Se bo Srbija odrekla delu Kosova?

Ob razglasitvi neodvisnosti Kosova so se v Srbiji vrstili protesti, uradni Beogr Žurnal24 main
Se bo Srbija vendarle odrekla delu Kosova? Doslej je bilo vztrajno stališče Beograda "Kosovo je Srbija".

"Kosovo je Srbija“ se je ves čas glasila uradna politika Beograda, ki se je jasno izkazovala z zavračanjem priznanja kosovske neodvisnosti in tudi zavračanjem sodelovanja srbskih državnikov na konferencah, kjer sodelujejo predstavniki Kosova.

"Da se odrečemo delu Kosova je ena od možnih rešitev,“ je rekel predsednik odbora za zunanje zadeve srbske skupščine Dragoljub Mićunović. Po pisanju avstrijskega časnika Die Presse, ki navaja njegove besede, gre za veliki preobrat v politiki Srbije. Kot je znano, je ta vztrajno zavračala kakršno koli delitev Kosova.

Die Presse poudarja, da se bo v primeru delitve "zagotovo odcepil severni del Kosova, ki je pod kontrolo Srbije“, pri čemer bi ponovno pod drobnogled vzeli Ahtisaarijev načrt o Kosovu kot samostojni in multietnični državi. "Srbija tega načrta ni sprejela in zdaj čaka na odločitev mednarodnega sodišča; na podlagi te odločitve bodo stekli ponovni pogovori o možni rešitvi,“ zaključuje avstrijski časnik.

O Kosovu tudi na obisku v Sloveniji
Mićunović je o stališču Srbije do neodvisnosti Kosova govoril tudi na torkovem obisku v Sloveniji. Omenil je čakanje na odločitev mednarodnega sodišča in pri tem izpostavil, da se aktualna srbska politika medtem poskuša v skladu z evropskimi standardi osredotočiti predvsem na diplomatsko, miroljubno reševanje odprtih vprašanj na Kosovu.

"Cilj srbske politike je zagotavljanje pravic srbskega prebivalstva na Kosovu, njihovega izobraževanja, varstvo kulturne dediščine ipd.," je ob tem dejal Mićunović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.