Svet
0 ogledov

Še bodo lahko vohunili

mobilnik, tipkovnica, računalnik Žurnal24 main
Ameriško tajno sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa) je agenciji za nacionalno varnost (NSA) rutinsko podaljšalo dovoljenje za zbiranje, hrambo in prečesavanje na milijone podatkov o telefonskih pogovorih Američanov.

Tiskovni predstavnik direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA Shawn Turner je v petek sporočil, da Fisa rutinsko daje zeleno luč za omenjeni program vse od leta 2006. Doslej ga je odobrila že 36-krat. Fiso so ustanovili za lov na tuje, predvsem sovjetske vohune, danes pa večinoma potrjuje želje obveščevalne skupnosti za preiskave proti terorizmu. Sodišče sestavlja 15 članov, katerih identiteta širši javnosti ni znana.

Zadnja zelena luč sodišča Fisa je prišla po dveh nasprotujočih si sodnih odločitvah glede ustavnosti programa in potem, ko je poseben odbor predsedniku ZDA Baracku Obami priporočil nekatere spremembe v načinu delovanja obveščevalnih agencij. Med priporočili je, da NSA odvzamejo nadzor nad shranjenimi telefonskimi podatki in zahtevajo poseben sodni nalog za preverjanje vsakega sumljivega posebej.

Ameriški zvezni sodnik Richard Leon je decembra v Washingtonu ugotovil, da je omenjeni program neustaven, vendar pa ni prepovedal njegovega izvajanja do konca pritožbenega postopka. Vladni odvetniki so se na njegovo odločitev pritožili v petek. Tožniki sicer zahtevajo, naj gre primer naravnost na vrhovno sodišče, še posebej zaradi tega, ker je newyorški sodnik za Leonom program razglasil za ustavnega.

Senator bo tožil

Republikanski senator Rand Paul je napovedal, da bo vložil tožbo proti administraciji predsednika Obame zaradi zbiranja podatkov s strani NSA. Na svoji spletni strani je Američane povabil, naj se mu pridružijo, da bodo preprečili vohljanje za Američani.

Vsi, ki se mu bodo pridružili, bodo po njegovih besedah vladi posredovali sporočilo, da ne more brez dovoljenja dostopati do njihovih elektronskih sporočil in telefonskih pogovorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.