Svet
0 ogledov

Se Castro vrača na prestol?

Avtorica je po pisanju srbskih medijev izvod knjige preko kubanske ambasadorke v Žurnal24 main
Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro naj bi ob prihajajočem koncu tedna prvič po štirih letih nagovoril narodno skupščino. Pojavljajo se namigovanja, da se revolucionar vrača na prestol.

Državni mediji poročajo, da naj bi bilo posebno zasedanje, ki naj bi ga zahteval prav El Comandante, na sporedu v soboto. Beseda naj bi tekla predvsem okoli mednarodnih odnosov.

83-letni Fidel Castro je leta 2006 zaradi hude bolezni oblast predal v roke brata Raula. Nekdanji vodja sedaj zatrjuje, da je popolnoma okreval, o čemer pričajo tudi njegova vedno pogostejša pojavljanja v javnosti. Uradna najava zasedanja skupščine sicer ne omenja Castrovega imena kot glavnega govorca, vendar pa neuradni viri govorijo drugače.

V zadnjih govorih je Castro svet opozarjal predvsem o nevarnosti nuklearne vojne, katero naj bi povzročile Amerika, Izrael, Iran in Severna Koreja. V torek je Castro svojega ameriškega soseda, predsednika Baracka Obamo, pozval, naj pripomore k svetovnemu miru. "Moraš se zavedati, da je tvoja naloga človeštvu ponuditi edino realistično možnost miru," je dodal.

Vrnitev na oblast?

Castrovo nanadno okrevanje je presenetilo številne kubanske veljake, hladno pa ni ostalo niti ljudstvo. Pojavile naj bi se celo špekulacije, da naj bi El Comandante še enkrat, kot že tolikokrat poprej, poskušal močno vplivati na vladno politiko. Nekateri kubanski jeziki govorijo tudi o Castrovi vrnitvi na oblast.

Podporniki reforme se bojijo, da bi utegnil nekdanji voditelj spodkopati reforme, ki so usmerjene v oživitev gospodarstva obubožanega komunističnega otoka. Reformiste bodri predvsem dejstvo, da se Castro še ni pojavil ob boku Raula, kakor tudi ni podal nikakršne izjave glede notranjih zadev.

79-letni Raul je pred dnevi zavrnil vsa namigovanja o domnevni delitvi kubanskega prestola in spremembah v politični usmeritvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.