Svet
17 ogledov

Še en napad na veleposlaništvo ZDA

ankara turčija ameriško veleposlaništvo zda angela merkel, recip erdogan, samomo EPA
V turški prestolnici Ankara je danes blizu veleposlaništva ZDA odjeknila eksplozija. Vsaj dve osebi sta umrli, več ljudi pa je bilo ranjenih. Policija sumi, da je bil samomorilski napad delo levičarske militantne skupine DHKP-C.

ankara turčija ameriško veleposlaništvo zda angela merkel, recip erdogan, samomo | Avtor: EPA EPA

Na kraj je nemudoma prihitelo več reševalnih in gasilskih vozil, policija pa je blokirala vse dostope do veleposlaništva. Ubita sta bila turški varnostnik in sam napadalec. Eksplozija je sicer odjeknila pri stranskem vhodu veleposlaništva, skozi katerega vstopajo prosilci za vizum. Notranjost veleposlaništva ni bila poškodovana.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, turška policija pa po navedbah notranjega ministra Muamerja Gulera sumi, da je napadalec pripadal skrajno levičarski militantni skupini Revolucionarna ljudska osvobodilna fronta DHKP-C. Skupina, ki želi vreči vlado v Ankari, je v Turčiji prepovedana in je v preteklosti že stala za nekaj politično motiviranimi bombnimi napadi. Sam napadalec naj bi bil turški državljan, star okoli 30 let, v preteklosti pa naj bi zaradi obtožb, povezanih s terorizmom, nekaj časa preživel v zaporu.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland je v izjavi potrdila teroristični napad na ameriško veleposlaništvo in dejala, da s turškimi oblastmi sodelujejo pri ocenitvi števila žrtev in gmotne škode, prav tako pa nameravajo sodelovati v nadaljnji preiskavi, dodaja AFP.

Voditelji ostro obsodili napad in napovedali ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel. | Avtor: EPA EPA

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je napad najostreje obsodil in ga označil kot "napad na mir v Turčiji". "Boj proti terorizmu mora biti vseobsežen. Ta napad je napad na turško svobodo. Zoperstavili se mu bomo enotni. Eno bomo in odkrili bomo storilce," je po poročanju turške tiskovne agencije Anadolija zatrdil Erdogan.

Napad v Turčiji sta med drugimi že obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in podpredsednik ZDA Joseph Biden. Merklova je ob začetku njunega srečanja v Berlinu dejala, da so bili popolnoma zaprepadeni, ko so izvedeli za napad, Biden pa je izpostavil dolgoletno sodelovanje Nemčije in ZDA v boju proti terorizmu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do najhujšega tovrstnega napada v Turčiji je sicer prišlo leta 2003, ko je teroristična mreža Al Kaida izvedla serijo napadov na britanski konzulat in britansko banko HSBC v Carigradu, v katerih je življenje izgubilo skupno 62 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.