Svet
13822 ogledov

Še en primer iz Paklenice. Deček skoraj umrl

Paklenica Profimedia
Pred petimi dnevi je šestletnega Belgijca Thibautsa ugriznil modras, ko se je z družino sprehajal po nacionalnem parku Paklenica.

Deček je na sprehodu ob reki prijel za vejo, na kateri je bila kača, ki ga je ugriznila v prst. Starši niso vedeli, ali gre za strupeno kačo ali ne, ker pa se je deček počutil slabotno, so se odpravili do vhoda v park, kjer je postaja prve pomoči. Oče je sina nosil na ramenih, kar je upočasnilo širjenje strupa po telesu. Člani Hrvaške gorske službe in zaposleni v Narodnem parku Paklenica so šestletnika prepeljali v bolnišnico, poroča hrvaški medijski portal index.hr.

Ugriznil ga je modras

Dečkova mama je kačo fotografirala, da bi reševalci takoj vedeli katera vrsta ga je ugriznila. Reševalci zaposleni v parku Paklenica pravijo, da še niso imeli primera, kjer je otroka ugriznil modras, zato so tudi v bolnišnici imeli težave z priporočenim odmerkom protistrupa.

"Bilo je kot v filmu. Strup se z mesta ugriza širi počasi in povzroči smrt, če pride do srca. Pri Thibautsu je strup dosegel pazduho," je dejal dečkov oče.

Starši dečka: Nismo se zavedali nevarnosti

Deček je trenutno na oddelku za intenzivno nego, družina pa upa da se bodo lahko kmalu vrnili domov. Druge turiste želijo opozoriti na nevarnost, ki se je sami niso zavedali. Pravijo, da nikjer niso zasledili napisov, ki bi jih opozarjali na nevarnost strupenih kač v parku.

Natalija Andačić, direktorica NP Paklenica, poudarila, da so strupeni ugrizi izjemno redki. »Spomnimo se le enega primera, ko je modras v zadnjih dvajsetih letih ugriznil obiskovalca parka,« je dejal in dodal, da so zaposleni v parku vedno pripravljeni pomagati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.