Svet
4 ogledov

Še en proces proti bolni Timošenkovi

Julija Timošenko EPA
Na sodišču v Harkovu se je danes začel nov sodni proces proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki že prestaja sedemletno zaporno kazen. V novem primeru Timošenkovo bremenijo utaje davkov in poneverb.

Julijo Timošenko so obsodili zaradi zlorabe pooblastil pri sklepanju pogodbe z Rusijo o uvozu zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj. Zaradi tega je morala za zapahe, kjer bo predvidoma ostala do leta 2018.

Enainpetdesetletni opozicijski voditeljici zdaj grozi še 12 let zapora. Pri tem ni jasno, ali bi služenje obeh kazni združili ali bi morala novo prestajati po prvi. V novem primeru Timošenkovo sumijo, da je, ko je bila na čelu ukrajinskega elektrodistributerja, skupaj članom takratne vlade Pavlom Lazarenkom poneverila 405,5 milijona dolarjev.

Zaradi podobnih obtožb so Timošenkovo aretirali že leta 2001, a so jo takrat kmalu izpustili in oprostili. Njen domnevni partner pri poneverjanju Lazarenko je trenutno v zaporu v ZDA, kjer so ga leta 2006 obsodili poneverb in pranja denarja. V Ukrajini pa ga sumijo vpletenosti v nek umor v 90. letih in zahtevajo njegovo izročitev.

Na zaslišanje je ni bilo

Timošenkove, ki jo pestijo zdravstvene težave, na današnje preliminarno zaslišanje ni bilo. V pismu, ki ga je danes prebral sodnik, je zaprosila, da zaslišanje zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja opravijo brez nje, kar ji omogoča zakonodaja.

Je pa bilo danes na sodišču več sto njenih podpornikov, pa tudi francoski ambasador za človekove pravice Francois Zimeray. Timošenkovo so v ženskem zaporu v Harkovu že obiskali evropski in kanadski zdravniki; sama je zaprosila za zdravljenje v nemški kliniki, kar pa Ukrajina zavrača.

Primer jezi Bruselj

Primer Timošenkove je močno ujezil Bruselj. Evropska unija je že preložila podpis sporazuma o partnerstvu, jasno pa je tudi dala vedeti, da bo to, kako bo Kijev ravnal s Timošenkovo, vplivalo na prihodnje odnose. Zaradi tega svarila je Ukrajina nedavno sprožila pogovore o tesnejšem sodelovanju z Rusijo.

Ravnanje s Timošenkovo je razjezilo tudi nekatere domače kritike, ki v pregonu političarke vidijo maščevanje njenega tekmeca na predsedniških volitvah leta 2010, sedanjega predsednika Viktorja Janukoviča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.