Svet
13136 ogledov

"Še en teroristični napad na mir in varnost v bližini meje EU"

Vojna v Ukrajini
1/8
Epa
Kijev že oblegan, vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice.

V današnjem ruskem letalskem napadu na ukrajinsko vojaško oporišče v bližini Lvova na zahodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjega župana Andrija Sadovija ubitih devet ljudi, 57 je bilo ranjenih. Po navedbah britanskega časnika Guardian, ki se sklicuje na reševalce, je smrtnih žrtev 20.

Ruske sile so davi po navedbah vodje regionalnih oblasti v Lvovu Maksima Kozickega izvedle letalski napad na Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije okoli 40 kilometrov severozahodno od Lvova.

Po navedbah agencije Reuters gre za oporišče Javoriv, ki leži manj kot 25 kilometrov od meje s Poljsko in je eden največjih vojaških poligonov v Ukrajini. Tam potekajo tudi vojaške vaje s članicami Nata.

"Na žalost imamo devet mrtvih. 57 ljudi je ranjenih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu zapisal župan Sadovi. Takšno število žrtev je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tudi Kozicki. Kot je dodal, je bilo na oporišče izstreljenih več kot 30 raket.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da je bil tarča napada učni center, v katerem se šolajo tudi pripadniki mednarodnih mirovnih enot. Tam naj bi bili še tik pred začetkom vojne v Ukrajini inštruktorji Nata.

Zaenkrat po navedbah dpa ni znano, ali so med smrtnimi žrtvami današnjega letalskega napada tudi tuji državljani.

"To je še en teroristični napad na mir in varnost v bližini meje EU in Nata," je tvitnil minister. Severnoatlantsko zavezništvo je znova pozval k vzpostavitvi prepovedi preletov nad Ukrajino, kar pa je Nato pred tem že zavrnil.

V Kijevu priprave na spopad za prestolnico

Vodja urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je po navedbah AFP dejal, da je Kijev dejansko že "oblegan", vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice. Kijevu se ruske sile približujejo s severa, zahoda in severovzhoda.

Vojna v Ukrajini | Avtor: Epa Epa
Tarča napada je bilo davi tudi letališče mesta Ivano-Frankivsk na zahodu države. Kot je na Facebooku objavil tamkajšnji župan Ruslan Marcinkiv, je šlo pri jutranjih eksplozijah "po prvih informacijah za napad na letališče".

Na vzhodu države se ruske sile približujejo Harkovu in Mariupolju, kjer naj bi poskušale obkoliti ukrajinske borce, je danes zjutraj na Twitterju zapisalo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na obveščevalne službe.

"Ruske sile, ki napredujejo s Krima, poskušajo obkoliti Mikolajiv in prodreti na zahod proti Odesi," so zapisali na britanskem ministrstvu in dodali, da Rusija "plačuje visoko ceno za vsak napredek", saj se ukrajinske sile odločno upirajo.

Tudi generalštab ukrajinske vojske je na Facebooku danes zapisal, da poskušajo ruske enote napasti Mariupolj ter da so skupaj s proruskimi separatisti napredovale v njegova vzhodna predmestja.

Napeto je tudi v Sievierodonecku v Luganski regiji. Proruski separatisti so po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova zavzele vzhodni in južni del tega mesta s 100.000 prebivalci, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Ukrajinska vojska je pred tem sporočila, da v kratkem pričakuje rusko ofenzivo na Sievierodoneck, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rusi so medtem v mestu Melitopolj na jugu države postavili na oblast lokalno prorusko poslanko Galino Danilčenko, potem ko so v petek po navedbah Kijeva ugrabili župana Melitopolja Ivana Fedorova. Danilčenkova je prebivalce po navedbah dpa pozvala, naj "se prilagodijo novi realnosti".

Vojna v Ukrajini | Avtor: Epa Epa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozno sinoči v video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine. "Ruski napadalci nas ne morejo zavojevati. Nimajo moči, nimajo duha. Držijo se le nasilja, le terorja, le orožja. In tega imajo veliko," je dejal Zelenski.

Ruske sile so doslej po navedbah tiskovnega predstavnika obrambnega ministrstva Konašenkova v Ukrajini uničile 3687 vojaških infrastrukturnih objektov ter 99 letal, 128 brezpilotnih letalnikov ter 1194 tankov in oklepnih bojnih vozil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Komentarjev 14
  • QSprm 15:38 13.marec 2022.

    Mediji ste najvecji virus. Prispevki, ki se jih nebi sramovali niti v najbolj zlogasnih diktatorskih rezimih. Urjenje neonazi falange rezima ukrajine in vsesplosno bombardiranje ruskega naroda se promovira kot najbolj vzviseno in moralno. Sankcije zblojenih pedofilistov eu so v vojaskem ...prikaži več zargonu isto kot vsesplosno bombardiranje. FB in instagram sta prepovedala vsakrsno pozivanje k nasilju razen nad ruskim narodom. Dobrodosli v novi nori normalnosti korona teroristov.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:37 13.marec 2022.

    Po pravici vam povem , da me sploh ne zanima , kdo je to vojno začel . Me pa zelo zanima kdo jo bo končal in kdaj.

  • Pišmevuh 14:36 13.marec 2022.

    Narobe naalov. Napad na teroriste ste verjetno mislili.