Svet
58090 ogledov

Še ena zaušnica za Janševo vlado

Janez Janša Profimedia Janez Janša
Iz Strasbourga prihajajo pozivi k opustitvam tožb in globam proti miroljubnim protestnikom v Sloveniji.

''Finančno in administrativno nadlegovanje aktivistov civilne družbe v Sloveniji se mora takoj zaustaviti,'' je danes dejala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.

''Zahteva, da mirni protestniki povrnejo stroške za nadzor neregistriranih javnih zbiranj, je očitno nezdružljiva tako z mednarodnimi obveznostmi Slovenije o človekovih pravicah glede pravice do mirnega zbiranja, kot tudi s slovenskim Zakonom o javnih zbiranjih, ki v tem pogledu jasno razlikuje med organiziranimi prireditvami in javnimi zbori,'' je izpostavila Mijatović.

Med tarčami aktivistov izstopa primer Jaše Jenulla, je dodala evropska komisarka. Minuli petek je namreč državni tožilec zoper njega na zahtevo ministrstva za notranje zadeve vložil tretjo tožbo za povrnitev stroškov policije, ki naj bi bili povzročeni na nekaterih protivladnih demonstracijah, ki v zadnjih dveh niso bile uradno evidentirane.

“V lani objavljenem memorandumu sem izrazila resno zaskrbljenost zaradi poskusov nekaterih vladnih uradnikov, da bi ustrahovali aktiviste civilne družbe v Sloveniji, negativnih vplivov, ki jih je to imelo na njihovo svobodo izražanja, ter zaradi nesorazmernega omejevanja svobode mirnega zbiranja v Sloveniji. Da bi to stanje preobrnili, je potrebno ustaviti sodne postopke, ki zahtevajo povrnitev stroškov policije, in odpraviti globe vsem udeležencem zaradi sodelovanja v mirnih demonstracijah. Implementirati bi bilo potrebno tudi druga priporočila iz memoranduma, da bi zaščitili svobodo izražanja in zbiranja ter zagotovili, da lahko civilna družba deluje v varnem in ugodnem okolju,'' je zaključila Mijatović.

Nova koalicijska pogodba zadeva tudi to področje

Protestnik Jaša Jenull, ki se je udeleževal petkovih protestov 105 zaporednih tednov ter posameznih protestnih akcij, še kar prejema finančne kazni zaradi domnevne organizacije protestov. Pred dnevi je prejel tretji tožbeni zahtevek policije, tokrat za 34.000 evrov. Obenem vsak teden prejme še množico glob, ki znašajo od 500 do 750 evrov.

Bodoča koalicija napoveduje, da bo nova levosredinska vlada zahtevala umik zahtevkov protestnikom, da plačajo domnevne stroške policijskega varovanja neprijavljenih shodov.

''Opustili bomo vse prekrškovne in kazenske postopke, ki so bili sproženi proti posameznikom in posameznicam zaradi kršitev ukrepa zoper Covid-19. Posebno pozornost bomo namenili varovanju pravice do protesta in javnega izražanja mnenja. Država mora opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in javnim zborovanjem,'' obljublja nova koalicijska pogodba, ki je bila podpisana včeraj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • mlada123 12:37 28.maj 2022.

    Šala dneva.

  • mina6 15:39 26.maj 2022.

    Če moram jaz zagotoviti in plačati varovanje shoda, GA MORA TUDI ON, KI JE NANJ POZIVAL IN GA ORGANIZIRAL!! Lahko mu pa plačata mamica ali očka. Ali Kučan. Ali Golob. Iz LASTNEGA, NE IZ MOJEGA ŽEPA!!!

  • mina6 15:35 26.maj 2022.

    ZAKONI IN PRAVILA ZA VSE ENAKO!!! =null pričakuje, da bo nad zakonom, ker da je "BOLJ ENAK" OD DRUGIH DRŽAVLJANOV!!