Svet
14 ogledov

Se Ikea izogiba davkom?

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ustanovitelj švedskega prodajalca pohištva Ikea je po objavi dokumentarca na švedski javni televiziji priznal, da podjetje nadzoruje prek do danes neznane fundacije.

"Interogo fundacijo nadzira moja družina in jo vodi ekipa, ki ni del družine," je dejal 84-letni Ivar Kamprad v izjavi pred predvajanjem prvega dela dokumentarca na švedski javni televiziji SVT, ki razkriva zapleteno organizacijsko strukturo podjetja.

Kamprad, ki je intervju za omenjeni dokumentarec zavrnil, je več let zatrjeval, da on in njegova družina že dolgo časa nimajo več nadzora nad Ikeo, ki sicer ni uvrščena na borzo. Lastništvo nad podjetjem naj bi namreč bilo v rokah fundacije Stichting Ingka na Nizozemskem in njene podružnice Inka Holdings.

Dokumentarec SVT pa je sedaj razkril, da ima Kamprad dejansko "zavarovano kontrolo in moč nad Ikeo". "V popolni tajnosti je ustanovil fundacijo v enem izmed najbolj zloglasnih davčnih oaz na svetu – državi Liechtenstein,"  navajajo.

"Inter Ikea = Ikea"
Medtem ko je Inka Holdings po svetu odpirala trgovine – od konca lanskega avgusta ima Ikea 280 trgovin v 26 državah –, sta 20 let nazaj Intergo fundacija v Liechtensteinu in njegova luksemburška podružnica Inter Ikea System B.V., kot je razkril dokumentarec, prevzela vse pravice nad vsakim proizvodom, ki ga prodaja Ikea.

"Inter Ikea je v resnici prava Ikea," so razkrili in dodali, da se tri odstotke Ikejine prodaje prenakaže na skrivno fundacijo v davčni oazi. To pa je lastnikom omogočalo ustanovitev več kot 11,2 milijard evrov težkega fonda.

Ivar Kamprad, iKEA | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kamprad: želel sem ohraniti nadzor
Kamprad, ki živi v Švici že vse od leta 1976, da bi se na tak način izognil visokim švedskim davkom na premoženje, je v izjavi za javnost dejal, da ni želel izgubiti nadzora nad podjetjem.

"Moja rešitev je bila ustanovitev dveh različnih podjetij – Inter Ikeo in Ikeo, ki jih obvladujeta dve različni fundaciji," je dejal in poudaril, da je, medtem ko je izgubil pravico nad lastništvom in dobičkom, uspel ohraniti nekaj kontrole nad obema podjetjema.

Kamprad je še dejal, da so bili glavni motivi Intergo fundacije investirati v širitev trgovine, pridobivanje novih poslov ter dolgoročno zavarovanje Ikee.

SVT: glavni cilj izogibanje davkom
Po prepričanju avtorjev dokumentarca je bil glavni cilj fundacije izogibanje plačilom davka. Kamprad sicer to vseskozi zanika in zatrjuje, da Ikea sproti plačuje vse zakonsko določene davke.

"Vedno smo gledali na davke kot strošek, tako kot na katerikoli drugi strošek, ki ga imamo pri poslovanju," je zapisal Kamprad na spletni strani Ikee.

"Optimizirana davčna struktura nam omogoča prilagodljivost pri uporabi naših sredstev, ki so bila že obdavčena na enem trgu, na novih trgih za nadaljnji razvoj podjetja brez dodatnega bremena dvojnega obdavčevanja," je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.