Svet
4775 ogledov

Se je Orbanu popolnoma zmešalo? Iz zaporov izpustil 1468 tihotapcev ljudi

Viktor Orban Epa Viktor Orban.
Madžarska je iz zaporov izpustila več kot 1400 obsojenih tihotapcev ljudi, so danes francoski tiskovni agenciji AFP potrdili v Budimpešti. Zaradi tega je Evropska komisija julija sprožila pravni postopek proti Madžarski.

Komisija je ukrepala po tem, ko je madžarska vlada premierja Viktorja Orbana aprila odločila, da bo iz zaporov izpustila obsojene tihotapce ljudi in jim dala tri dni časa, da zapustijo državo.

Madžarska je takrat ukrep utemeljila s prenapolnjenostjo zaporov, v katerih je bilo 13 odstotkov zapornikov tujcev, in sicer 2600 iz 73 držav. To je označila kot preveliko breme za davkoplačevalce.

Iz uprave madžarskih zaporov so danes za AFP sporočili, da so izpustili 1468 tujih zapornikov, ki so bili obsojeni zaradi tihotapljenja ljudi.

Namestnik notranjega ministra Bence Retvari je dejal, da so bili k omenjenemu ukrepu prisiljeni, ker EU ne prispeva k pokrivanju stroškov zaščite meja, ampak kaznuje Budimpešto s prenapolnjenimi zapori.

Avstrijci na nogah

Evropska komisija je opozorila, da Budimpešta ni vzpostavila nobenega sistema nadzora, ali so izpuščeni tihotapci kazni do konca prestali v domovini. Madžarska ima sedaj dva meseca časa, da pojasni, kako bo naslovila skrbi Bruslja ali pa bo komisija pripravila tožbo proti njej.

Zaradi odločitve sosede je bila še posebej razburjena Avstrija, ki je okrepila nadzor na mejah z Madžarsko.

Orban je sicer pogosto v sporu z Evropsko komisijo.

Junija je Sodišče EU razsodilo, da je Madžarska kršila pravo EU, ker je z zakonom med pandemijo covida-19 onemogočila ljudem, da bi na Madžarskem zaprosili za azil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Friderik1950 06:56 24.avgust 2023.

    Forun razmišlja pravilno. Delovno taborišče nekje v Celjski kotlini in bi v 'prostem času' čistili struge rek in potokov. Pravno bi bili za EU neke vrste prostovoljci.

  • Željko 21:53 23.avgust 2023.

    Bravo Orban edini si ki ima jajca v tej gnili EVROPI

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:38 23.avgust 2023.

    Na naši meji Avstrijci se vedno ne dovolijo Šengen a. Madžarom pa gledajo skozi prste in samo protestirajo.