Svet
22 ogledov

Se je začela vojna s kemičnim orožjem?

Sirija EPA
V raketnem napadu na mesto v provinci Alepo naj bi uporabili kemično orožje, poročajo sirski državni mediji in tudi predstavniki upornikov.

Začelo se je medsebojno obtoževanje uporniških in vladnih sil. Nihče namreč še ni prevzel odgovornosti za najnovejši napad na provinco Alepo, med katerim naj bi bila izstreljena raketa s plinom.

Sirski minister za informiranje Omran al Zoubi pravi, da je bila raketa izstreljena iz notranjosti Sirije, sprožil pa naj bi jo tujec. "Kdor koli je plačal za to orožje, bo za to odgovarjal. Pa naj gre za princa, predsednika ali ministra. Kdor koli je to odločitev sprejel na zadnjem zasedanju Arabske lige, je odgovoren za množični umor in uporabo orožja za množično uničevanje,“ je še dodal al Zoubi.

Jamal al Ward, vodja opozicije, pa pravi, da nimajo takšnega orožja in tudi ne opreme, s katero bi lahko proizvajali kemično orožje. "To orožje je v rokah režima in vsi vemo, kje je shranjeno. Imajo tako rakete in kot tudi tovarne, v katerih proizvajajo rakete s plinom.“

Uporniki so medtem objavili videoposnetek, v katerem trdijo, da je vojska predsednika Bašarja al Asada v mesto izstrelila raketo vrste scud. Kot trdijo, so zgrešili policijsko šolo. "Ne vemo, ali gre za napad s kemičnim orožjem. Morda je raketa zadela tovarno, iz katere je nato začel uhajati plin,“ je izjavil upornik iz Alepa.

ZDA še niso prejele dokazov

Napada s kemičnim orožjem ni potrdila še nobena mednarodna organizacija, ki deluje na vojnem območju, se je pa na navedbe že odzvala Rusija in se postavila na al Asadovo stran. Iz ZDA so sporočili, da nimajo še nobenega dokaza o uporabi kemičnega orožja in dodali, da primer preiskujejo. Pri tem jim pomagajo „partnerji v regiji in mednarodna skupnost“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.