Svet
10 ogledov

Še led žaluje za Kimom

Kim Jong Il Reuters
Za severnokorejskim voditeljem v Pjongjangu žaluje tudi mati narava, navajajo tamkajšnji uradni mediji in to utemeljujejo z navedbami, da je blizu Kimovega rojstnega kraja zdaj pokal led na jezeru, pričakal pa jih je tudi snežni vihar.

Ob smrti "ljubljenega vodje", ki je umrl v soboto zjutraj, je bilo na jezeru Chon na gori Paektu slišati glasno pokanje ledu, nad območjem pa se je razdivjal silovit snežni vihar, danes poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Snežni vihar se je nenadoma končal v torek ob zori, vrh gore pa je obsijalo sonce. V tistem trenutku so v les vklesane besede v čast Kim Jong Ilu zažarele v vsem sijaju, dogodek pa je trajal do večera, dodajajo.

Gora Paektu je za Severne Korejce sveti kraj, saj naj bi Kimov oče Kim Il Sung od tam poveljeval upornikom proti japonskim osvajalcem. Na gori naj bi se leta 1942 rodil tudi Kim Jong Il, v kar zgodovinarji sicer močno dvomijo – po njihovih navedbah naj bi se Kim rodil v Sibiriji, kamor se je pred japonskimi silami zatekel njegov oče.

Mediji so opazili še druga znamenja žalovanja narave. Zapisali so tudi naslednje: okoli kipa Kim Il Sunga so opazili žerjava, ki je trikrat obkrožil kip, preden je pristal na drevesu. Tam je ostal dlje časa, s sklonjeno glavo, nato pa je poletel proti Pjongjangu.

Komentarjev 1
  • Trsten 12:42 24.december 2011.

    Turćin in Kućko hitro poletita v Severno Korejo se še zadnjič pokloniti prijatelju.