Svet
12 ogledov

Še malo, pa bodo preveslali Atlantik

odprava Transatlantik www.transatlantik.si
Štiričlanska slovensko-britanska ekipa, ki se je odločila preveslati Atlantik, je že skoraj na cilju. V zadnjem poročanju so se oglašali iz bližine otoka Barbados.

Kot so zapisali na blogu odprave Transatlantik v četrtek, so v preteklih dneh veslali južneje "čez veter in valove, kar ni ravno najbolj udobno veslanje", a so kljub temu naredili kar velik napredek.

Za seboj ima ekipa že šest tednov veslanja oziroma več kot tri tisoč milj poti čez ocean. Kot so zapisali na spletni strani projekta, so v tem času porabili že skoraj vse zaloge hrane, ki so jih imeli s seboj, zato je njihov čoln zdaj precej lažji.

Veslajo 24 ur na dan

Kot pojasnjujejo člani odprave, so se že na začetku odločili, da bodo čoln oziroma barko, po sponzorju imenovano Tušmobil, poganjali 24 ur na dan v dveurnih izmenah. To pomeni, da dve uri veslajo, dve uri počivajo in nato zopet dve uri veslajo. Spremstva nimajo.

Kot so zapisali na spletni strani, je barka Atlantski ocean prečkala že dvakrat. Prvič se je to zgodilo leta 2006, ko je plula čez severni del Atlantskega oceana, drugič pa pred tremi leti, ko je s Kanarskih otokov do Antigve varno pripeljala štiri ženske. Načrtovana je tako, da se v primeru preobračanja sama postavi nazaj v pravilen položaj, so še pojasnili.

Ekipo sestavljajo Slovenec Marin Medak ter Britanci Simon Osborne, Stephen Bowens in Alastair Humphreys.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.