Svet
6 ogledov

Se nam obetajo cenejši nakupi?

Denarnica, denar, kovanci, evro Žurnal24 main
Cena kune pada. Za en evro dobimo 7,5 kune. Hrvaška centralna banka je morala že drugič letos stabilizirati nacionalno valuto.

Hrvaška kuna je v primerjavi z evrom izgubila na vrednosti. To je prvič od leta 2005, da je potrebno za evro odšteti 7,5 kune. Zato se je Hrvaška centralna banka (HNB) odločila, da s trga vzame 1,35 milijarde kun in na ta način stabilizira kuno. To je že druga intervencija HNB letos. Takšna poteza je bila po besedah guvernerja Željka Rohatinskega pričakovana.

Ekonomski analitik Damir Novotny je pojasnil, da se je evro podražil zaradi večjega povpraševanja na domačem trgu, piše 24sata.

"Za evri največ povprašujejo banke in podjetja, ki imajo kredite v tujini. Poleg tega letos ni bilo toliko tujih deviz, kot smo pričakovali, zato je kuna izgubila na vrednosti." Kot meni Novotny, ima HNB dovolj mehanizmov, s katerimi bi lahko stabilizirala kuno. Menjalna vrednost naj bi se tako ustalila pri 7,5044 kune za en evro.

V primeru, da bi kuna še izgubljala na vrednosti bi to pomenilo, da bi Slovenci na Hrvaškem lahko kupovali ceneje, saj bi za manj evrov, dobili več kun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.